LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|05
2022
20:55

Ευλογιά των πιθήκων: Αγωνία στη Βρετανία για την έξαρση των κρουσμάτων - Φόβοι ότι τα κρεβάτια στα νοσοκομεία δεν επαρκούν

Oι Βρετανοί που έχουν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων φτάνουν τους 56, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον που ανακοινώθηκε την Παρασκευή - Ωστόσο, τα περιστατικά της νόσου έχουν παρπουσιάσει ήπια συμπτωματολογία

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη Βρετανία για την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Από μέρα σε μέρα οι λοιμώξεις της ασθένειας σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ εκφράζονται φόβοι μήπως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κλίνες για τους φορείς της νόσου.
 
Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που επικαλείται η Daily Mail, τα νοσοκομεία μπορεί να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες δομές σε περίπτωση έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων στη Γηραιά Αλβιόνα.
 
Δεδομένου ότι τα κρούσματα εισάγονται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, οι απαιτήσεις σε περίπτωση ανόδου των περιστατικών πιθανόν να δημιουργήσουν μια δυσμενή κατάσταση στο NHS.

Όπως γίνεται γνωστό από τις ίδιες πηγές, το βρετανικό σύστημα υγείας έχει χώρο για 50 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, οι Βρετανοί υγειονομικοί διατρανώνουν ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την εξάπλωση της ασθένειας.
 
Η Daily Mail, επικαλούμενη ακόμη μέλη προσωπικού των νοσοκομείων, σημειώνει ότι η χωρητικότητα για περιστατικά ευλογιάς πιθήκων κυμαίνεται κάτω από 50%, οπότε πολλοί θα είναι οι φορείς που υα υποχρεωθούν σε καραντίνα στο σπίτι.

Μέχρι τώρα, οι Βρετανοί που έχουν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων φτάνουν τους 56, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Ωστόσο, τα περιστατικά της νόσου έχουν παρπουσιάσει ήπια συμπτωματολογία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα για εξάπλωση της νόσου κατά τους θερινούς μήνες ενώ έχουν καταγραφεί μολύνσεις σε 16 χώρες.

Σε 67 ανέρχονται στην ΕΕ τα κρούσματα, αναφέρει το ECDC

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ενώση ανέρχονται σε 67, ανέφερε τη Δευτέρα το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σε προηγούμενη ανακοίνωση γινόταν λόγος για 85 κρούσματα.

Οι χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Το ECDC  συνιστά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του ΕΟΧ) να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

Δεν έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις του ιού, λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που ενδημεί στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην διαφοροποιείται.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής του τμήματος για την ευλογιά, που αποτελεί μέρος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες για τον ιό αυτό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας. 

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ιός DNA, είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος γνωστός ιός. Έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό μετάλλαξης από τους ιούς RNA, είναι ένας πολύ σταθερός ιός. Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις ότι υπάρχει μετάλλαξη του ίδιου του ιού», είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ