LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|05
2022
13:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θέμα ημερών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Συνάντηση μόνο με Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία εισέρχεται στον τέταρτο μήνα πολέμου, με τη Ρωσία -που εισέβαλε στη χώρα πριν τρεις μήνες στις 24 Φεβρουάριο- να μην φαίνεται πως θέλει να δώσει τέλος στις μάχες. Το διάστημα αυτό, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, έχουν ξεριζωθεί εκατομμύρια και οι ουκρανικές πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Αφού εγκατέλειψε την επίθεσή της στο Κίεβο, η Ρωσία πιέζει στα ανατολικά και τα νότια μπροστά στις αυξανόμενες κυρώσεις και τη σφοδρή ουκρανική αντεπίθεση που ενισχύεται από τα δυτικά όπλα.

Συνάντηση μόνο με Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί για να συζητήσει τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφασίζει για όλα», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Δεν μπορώ να δεχθώ κανενός είδους συνάντηση με οποιονδήποτε προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία εκτός από τον πρόεδρο».

Την ίδια ώρα βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη παραιτήθηκε για την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια σπάνια πολιτική διαμαρτυρία από το εσωτερικό του ρωσικού κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπόρις Μποντάρεφ, σύμβουλος στη μόνιμη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ στη Γενεύη, έγραψε σε δημόσια δήλωσή του: «Ποτέ δεν έχω ντραπεί τόσο πολύ για τη χώρα μου». Επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του.

Χτες, δικαστήριο στο Κίεβο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν Ρώσο στρατιώτη για τη δολοφονία ενός Ουκρανού πολίτη, στην πρώτη ετυμηγορία σε δίκη που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού κατά την εισβολή του στην Ουκρανία. Ο Vadim Shishimarin, ένας 21χρονος λοχίας, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 62χρονου Oleksandr Shelipov στην περιοχή Sumy κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της εισβολής.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Iryna Venediktova, δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 13.000 υποθέσεις ρωσικών φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που διερευνούνταν από τη Δευτέρα. Άλλοι 48 Ρώσοι στρατιώτες επρόκειτο να αντιμετωπίσουν δίκες για εγκλήματα πολέμου, είπε η ίδια, και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έναν κατάλογο με περίπου 600 υπόπτους που πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου.

Νέα βοήθεια προς την Ουκρανία

Είκοσι χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια και συμφώνησαν να στείλουν πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων έναν εκτοξευτή Harpoon και πυραύλους για την προστασία των ακτών της, δήλωσε ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Τα νέα πακέτα ασφαλείας περιελάμβαναν «κρίσιμα και αναγκαία πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας και άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα».

Η Δανία δεσμεύτηκε να στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επιτρέποντας την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων.

«Χαμηλού επιπέδου» συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη σχετικά με το αν κάποια αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να εδρεύουν στην Ουκρανία και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους στις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του κοινού επιτελείου.

Εντός ημερών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα συμφωνήσει σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου «εντός ημερών», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε επίσης στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται μια πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αντί να πληρώσουν «οποιοδήποτε τίμημα».

Νέες αεροπορικές επιδρομές με νεκρούς αμάχους

Επί του πεδίου, 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ντέσνα στη βόρεια ουκρανική περιοχή Τσερνίχοφ, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Οι Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη πρόκειται να δικαστούν, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής περιοχής του Ντονέτσκ, Ντένις Πούσιλιν, στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες.

Επιβεβαιώνεται η κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία

Νέες δορυφορικές εικόνες φέρονται να δείχνουν ρωσική κλοπή ουκρανικών σιτηρών. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar Technologies φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι ότι τα τρόφιμα είχαν κλαπεί σταδιακά από τη χώρα, μετέδωσε το CNN. Στις φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από τις 19 και 21 Μαΐου, διακρίνονται δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου με ρωσικές σημαίες να φορτώνουν σιτηρά από τα σιλό σιτηρών στα οποία έχουν ελλιμενιστεί.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ EPA MIGUEL A. LOPES

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor