LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|05
2022
07:11

«Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας πως η ΕΕ στερεί μία τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν

Στα βαρύτερα μέχρι στιγμής «αντίποινα» εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οδήγησαν τελικά σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και σε πιο αποδυναμωμένο πλαίσιο συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό εξαιτίας των ουγγρικών αντιρρήσεων.

Η συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο, που αποτέλεσε επί ένα μήνα αντικείμενο διαπραγματεύσεων στους κόλπους των «27», ανοίγει συνολικά το δρόμο της εφαρμογής για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, και χαιρετίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την επίτευξη συναίνεσης στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν τη 1.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, και αφού «κλείδωσε» η συμβιβαστική λύση που επιτρέπει τη συνέχιση της τροφοδοσίας της Ουγγαρίας.

Κάνοντας λόγο για «μέγιστη πίεση» στον Κρεμλίνο προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε πως η συμφωνία καλύπτει τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, στερώντας μία τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει πως το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω σκληρά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η αποκοπή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank, από το σύστημα SWIFT, η απαγόρευση άλλων τριών ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

O συμβιβασμός

Προς επίτευξη συμβιβασμού, η ΕΕ οδηγήθηκε σε «εκπτώσεις» αναφορικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο, με τη σκλήρη διαπραγμάτευση που μεσολάβησε να είναι ενδεικτική των ακόμη μεγαλύτερων δυσκολιών που θα ενσκύψουν όταν φτάσει η «ώρα» του φυσικού αερίου.

Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου στην Ευρώπη διά θαλάσσης από το τέλος του 2022 και προσωρινή εξαίρεση από την απαγόρευση των εισαγωγών μέσω αγωγών προς κάμψη των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας -σε μία κίνηση που θα ευνοήσει παράλληλα τη Σλοβακία και την Τσεχία. Οι «27» δεν έχουν ορίσει πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ρύθμιση σχετικά με το πετρέλαιο που παρέχεται στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν αρκέστηκε στην προτεινόμενη, προσωρινή εξαίρεση στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, αλλά ζήτησε διασφαλίσεις ότι η Ουγγαρία θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο και διά της θαλάσσιας οδού εάν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά που περνά μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε πως η συμβιβαστική πρόταση συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην ΕΕ, είναι μεν «μία καλή λύση» για την Ουγγαρία, όπως επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται τις προαναφερθείσες πρόσθετες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην ακόλουθη τοποθέτησή του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου δήλωσε ενώπιον των ομολόγων του ότι προτίθεται να δεχθεί το συμβιβαστικό κείμενο, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει πρόβλεψη για την περίπτωση κάποιου «ατυχήματος» στην τροφοδοσία.

Εν μέσω ενός πολύρωρου «θρίλερ», επί τάπητος τέθηκε εν συνεχεία νέο προσχέδιο συμπερασμάτων με προσθήκη-κλειδί, που ήλθε να «απαντήσει» στις αξιώσεις της Βουδαπέστης, και η οποία αναφέρει πως «σε περίπτωση αιφνίδιων διακοπών του εφοδιασμού θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προς διασφάλιση της τροφοδοσίας».

Στις Βρυξέλλες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι εισηγήθηκε την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο προτού να έχει εξασφαλίσει την πλήρη συναίνεση των κρατών-μελών. «Είμαστε σε μία πραγματικά δύσκολη θέση εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς της Κομισιόν» ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής και κατάλληλη διαβούλευση με τα κράτη-μέλη. Πέραν των ουγγρικών αξιώσεων και η Τσεχία επέμεινε στο να μπορεί να προμηθεύεται ντίζελ από γειτονικές της χώρες.

Στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε έλθει στην κατοχή του Politico το βράδυ της Δευτέρας αναφερόταν πως «καλείται το Συμβούλιο να οριστικοποιήσει και να υιοθετήσει δίχως καθυστέρηση [την πρόταση για το πετρελαϊκό εμπάργκο], διασφαλίζοντας την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τον θεμιτό ανταγωνισμό, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

«Σε περίπτωση αιφνίδιων διακοπών του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προς διασφάλιση της τροφοδοσίας», ήταν η αναφορά-κλειδί στο προσχέδιο, που ανέφερε επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης των παραδόσεων αργού μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατόν».

«Η ΕΕ είναι ενωμένη»

Τη συμφωνία χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως έως τα τέλη του έτους θα έχει διακοπεί το 90% των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη. Συμφωνήσαμε σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα υπάρξει εμπάργκο στο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικών πετρελαίου» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μέσω Twitter, χαιρετίζοντας την επίτευξη συμφωνίας.

Χρηματοδότηση 9 δισ. ευρώ από την ΕΕ στο Κίεβο

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας, ανακοίνωσε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ