LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|06
2022
21:23

Τσαβούσογλου: «Αναβάθμιση σχέσεων με αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών με το Ισραήλ»

Πρόοδος ως προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ παρατηρήθηκε σήμερα κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιαίρ Λαπίντ, την πρώτη μετά από 16 χρόνια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε κατά τη συνέντευξη τύπου ότι στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης με το Ισραήλ, έχουν αρχίσει συζητήσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών. «Εμείς (με το Ισραήλ) έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες για να αυξήσουμε το επίπεδο της διπλωματικής μας εκπροσώπησης σε επίπεδο πρεσβευτών». 

Αντίστοιχα, ο Λαπίντ δήλωσε ότι θα συνεργαστούν για την αύξηση του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την άμεση επιστροφή των πρεσβευτών μας. Ελπίζω να ολοκληρώσουμε αυτά τα βήματα σύντομα», ανέφερε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία για την αποτροπή σχεδιασμένης επίθεσης του Ιράν κατά Ισραηλινών πολιτών, εντός της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ επιθέσεις με σκοπό την εκδίκηση εναντίον Ισραηλινών. Το κύριο θέμα της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ ήταν η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Λαπίντ επέλεξε να έρθει στην Άγκυρα για να τονίσει τη σημασία που αποδίδει το Τελ Αβίβ στη συνεργασία με την Τουρκία σε επίπεδο πληροφοριών, μια συνεργασία που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν από λίγες ημέρες, το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του στην Τουρκία για πιθανή απειλή δολοφονίας και επίθεσης από το Ιράν (ως πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία Ιρανού συνταγματάρχη πριν από ένα μήνα). Κάλεσε τους πολίτες του μάλιστα να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία. Η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών εξασφαλίστηκε χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Η αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και η ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιδίως το Ισραήλ, είναι σημαντική για την οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πάνω σε γερά θεμέλια μακροπρόθεσμα.

Πηγή: ethnos.gr

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ