LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|06
2022
19:08

Στόλτενμπεργκ: Οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία – Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, «οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα»

Μήνυμα ισχυρής υποστήριξης για την Ουκρανία έστειλαν οι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, δεσμευόμενοι για πρόσθετη βοήθεια, όπλα και εξοπλισμό, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή».

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις δεσμεύσεις του προς την Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ, και η χώρα μπορεί να βασιστεί στη «συνεχή υποστήριξη του ΝΑΤΟ». «Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο χρόνο χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η «ακλόνητη» δέσμευση θα περιελάμβανε περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία δεσμευόμενοι για ένα «ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας», πρόσθεσε.

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή πρόσβασης στην Ουκρανία σε «σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, «οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς πότε η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά επανέλαβε ότι η πόρτα της συμμαχίας «είναι ανοιχτή».

Όπως είπε, μια ισχυρή ανεξάρτητη Ουκρανία είναι «ζωτικής σημασίας» για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Το επίκεντρο τώρα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, είπε, καθώς όχι μόνο η χώρα αγωνίζεται για τη δική της ανεξαρτησία, αλλά και για αξίες σημαντικές για το ΝΑΤΟ. Αυτά περιλαμβάνουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα κάθε έθνους και την ασφάλεια, είπε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια, είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν έχει «διαλύσει την ειρήνη» στην Ευρώπη και ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σήμερα και περιέγραψε την ηγεσία και το θάρρος του ως «έμπνευση».

Για Φινλανδία-Σουηδία: Η γρηγορότερη ενταξιακή διαδικασία που υπήρξε ποτέ

Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ακόμα την πρόσκληση για την ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας-Σουηδίας, λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή.

Ο ίδιος την χαρακτήρισε την «γρηγορότερη ενταξιακή διαδικασία που υπήρξε ποτέ» και είπε πως αναμένει ότι η ταχεία πρόοδος στη διαδικασία θα συνεχιστεί.

Η συμφωνία είναι ένα επιστέγασμα εβδομάδων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής συμφωνίας 11 ωρών, που θα είναι καλό όχι μόνο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και για την Τουρκία και το ΝΑΤΟ συνολικά, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, όπως είπε, καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν δεν πέτυχε «να πάρει λιγότερο ΝΑΤΟ» και έχει συμβεί το αντίθετο.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να επικυρώσουν μεμονωμένα τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στα δικά τους κοινοβούλια.

Αν και όπως λέει δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα εκ μέρους αυτών των κοινοβουλίων, «το μήνυμα στην αίθουσα είναι ότι σε όλη τη συμμαχία υπάρχει ισχυρή βούληση να συνεργαστεί με τα κοινοβούλια, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ