LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|07
2022
12:08

Ουκρανία: Η Σλοβιάνσκ νέος στόχος της Ρωσίας - Έκκληση στον κόσμο να φύγει από την πόλη

Μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον κυριεύσει ουσιαστικά όλη την περιφέρεια Λουχάνσκ και πλέον επιδιώκουν το ίδιο στη Ντονέτσκ

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στο Ντονμπάς ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι κάτοικοι της Σλοβιάνσκ, που είναι ο νέος στόχος της Μόσχας, καλούνται να την εγκαταλείψουν, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών.

«Η βασική συμβουλή μου: φύγετε!», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο ουκρανός περιφερειάρχης του Ντονέτσκ, ο Πάβλο Κιριλένκο, απευθυνόμενους στους κατοίκους της πόλης, προσθέτοντας πως «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν είχαμε ούτε μια ημέρα χωρίς βομβαρδισμούς».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοίνωνε δύο θανάτους και επτά τραυματισμούς σε πλήγματα κυρίως στην αγορά της πόλης.

Ο Ρουσλάν, έμπορος με τον οποίο συζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο δύο ώρες μετά τον βομβαρδισμό, αδυνατούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς έβλεπε το κατάστημά του στις φλόγες. Κατήγγειλε τη «γενοκτονία» των ρώσων και πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί έχουν σκοπό να «φοβίσουν τον κόσμο για να φύγει» από την πόλη.

«Μια φορά ακόμη, οι Ρώσοι βάζουν στο στόχαστρο εσκεμμένα τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται άμαχοι», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Κιριλένκο, επαναλαμβάνοντας την ουκρανική καταγγελία περί ρωσικής κρατικής «τρομοκρατίας».

Μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον κυριεύσει ουσιαστικά όλη την περιφέρεια Λουχάνσκ και πλέον επιδιώκουν το ίδιο στη Ντονέτσκ, ώστε να περιέλθει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Ντονμπάς, μέρος του οποίου βρισκόταν στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

«Σφοδρές μάχες γίνονται (...) κοντά στη Λισιτσάνσκ», ανέφερε ο κυβερνήτης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι, συμπληρώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασκευάσουν «διελεύσεις για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο υλικό» στη Ντονέτσκ.
 
Κατηγορίες για βασανιστήρια

Η Σλοβιάνσκ, που μέτραγε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και η Κραματόρσκ μετατρέπονται πλέον στα κλειδιά των εχθροπραξιών.

Χθες Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Σίβερσκ, που σφυροκοπούν εδώ και αρκετές ημέρες, άρα περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εξάλλου χθες πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τα βασανιστήρια που λέει πως υπέστησαν αιχμάλωτοι ρώσοι στρατιώτες από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν πρόσφατα με το Κίεβο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων, αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εξάλλου χθες βράδυ «ουκρανούς εθνικιστές» στην περιφέρεια Ντονέτσκ πως ετοιμάζουν «πρόκληση με τη χρήση χημικών ουσιών», κάνοντας λόγο για μεγάλες ποσότητες χλωρίου που μεταφέρθηκαν σε σταθμό διήθησης.

Πρόσθεσε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εργοστάσια χημικών ως βάσεις στρατευμάτων και χώρους αποθήκευσης όπλων, δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν «σε δυστυχήματα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Με αυτό το φόντο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ διήμερη διεθνής σύνοδος στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία) που οργανώθηκε για να σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κιέβου, θα φθάσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν χθες βράδυ, σύμμαχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, διεθνείς θεσμοί και ο ιδιωτικός τομέας «δεσμεύτηκαν πλήρως να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της» και να προωθήσουν μια «διαφανή και υπεύθυνη» διαδικασία «αποκατάστασης».

Το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια προκαλεί ανησυχίες, καθώς η διαφθορά στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ενδημική.

Στην έκθεσή της για τη διαφθορά το 2021, η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια κατέτασσε την Ουκρανία στην 122η θέση μεταξύ 180 χωρών· η Ρωσία βρισκόταν στην 136η.

Το Κίεβο θέλει η ανοικοδόμηση να γίνει «γρήγορα» και είναι «έτοιμη» για αυτό, είπε θέλοντας να φανεί καθησυχαστικός ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ στο Λουγκάνο.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο πιέζει τους συμμάχους του να αναγκάσουν τις εταιρείες θαλάσσιες μεταφορών να πάψουν να διακινούν εμπορεύματα από τη Ρωσία.

Το Zhibek Zholy, φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, είναι αγκυροβολημένο εδώ και πέντε ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα, ανοικτά της Τουρκίας. Η Ουκρανία, που ερίζει πως η Ρωσία «κλέβει» τη δική της σοδειά σιτηρών, διατείνεται πως το συγκεκριμένο πλοίο μεταφέρει 7.000 τόνους που αποκτήθηκαν παράνομα. Τουρκική διπλωματική πηγή είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στο πλοίο γίνεται «επιθεώρηση».

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ χαρακτήρισε «αβάσταχτο» τον απολογισμό της σύρραξης σε ό,τι αφορά τους άμαχους (σχεδόν 5.000 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 335 παιδιά, απολογισμός αναμφίβολα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό) για πολλές παραβιάσεις σε βάρος του πληθυσμού.

«Εν ονόματι κάθε θύματος αυτού του παράλογου πολέμου, οι εκτελέσεις, οι βασανισμοί και οι αυθαίρετες κρατήσεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στις Βρυξέλλες, τα τριάντα κράτη μέλη του NATO άρχισαν χθες τις διαδικασίες κύρωσης της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που θα επιτρέψει στην ατλαντική συμμαχία να έχει ενιαία γραμμή άμυνας από την Αρκτική ως τη Μεσόγειο έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, οι διαδικασίες εξαρτώνται από την καλή θέληση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Λετονία ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι η στρατιωτική θητεία θα ξαναγίνει υποχρεωτική για τους άνδρες από το 2023, επικαλούμενη τη ρωσική απειλή.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA-STR

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ