LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|07
2022
14:36

Ο πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ένα παιδί 13 μηνών πέθανε από οξεία ηπατίτιδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Βεβαιώθηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα σε παιδί 13 μηνών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την ηπατίτιδα στα παιδιά

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) δημοσίευσε τα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα:

Από τις 5 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου, 650 πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, και η αιτιολογία παραμένει υπό διερεύνηση. Πέραν αυτών, 99 επιπλέον περιπτώσεις εκκρεμούν ταξινόμηση. Η πλειονότητα των αναφερόμενων κρουσμάτων (58%) είναι από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (22 χώρες), με 222 (34%) κρούσματα μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 216 περιστατικά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, και σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, τα περιστατικά έχουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα και ένα υψηλότερο ποσοστό αναπτύσσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Όμως δεν έχει εξακριβωθεί εάν (και σε ποιες χώρες) τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Από τα 650 περιστατικά που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, τουλάχιστον 38 (6%) παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις και δυστυχώς καταγράφηκαν και εννέα θάνατοι (1%).

Να ξαναθυμίσω κάποια στοιχεία από την τελευταία Κοινή Έκθεση Εποπτείας του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με κρούσματα από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που έχουν αναφερθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας (TESSy), ως την 20ης Μαΐου 2022:

Τα τρία τέταρτα (75,4%) των περιστατικών ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Υπάρχουν στοιχεία για 156 περιστατικά αναφορικά με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Από αυτά, τα 22 (14,1%) εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από τα 117 περιστατικά για τις οποία υπήρχαν πληροφορίες, τα 14 (12%) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Συνολικά, 181 περιστατικά εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο δείγματος, εκ των οποίων 110 (60,8%) βρέθηκαν θετικά. Το ποσοστό θετικότητας ήταν υψηλότερο όταν αναλύθηκαν δείγματα ολικού αίματος (69,5%).

Από τα 188 περιστατικά που εξετάστηκαν για κορωνοϊό, 23 (12,2%) βρέθηκαν θετικά. Ορολογικά αποτελέσματα για πρώην νόσηση από κορωνοϊό ήταν διαθέσιμα μόνο για 26 περιστατικά, εκ των οποίων 19 (73,1%) είχαν θετικό εύρημα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ