LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|08
2022
17:03

Το μήνυμα της Νάνσι Πελόζι μετά την άφιξή της στην Ταϊβάν – Αναμένεται οργισμένη αντίδραση από την Κίνα (upd)

Σαφές μήνυμα προς την Κίνα επεφύλασσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, κατά την άφιξή της στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου στο κράτος – που δεν αναγνωρίζει η Κίνα- εδώ και 25 χρόνια.

«Η αλληλεγγύη των ΗΠΑ πιο σημαντική από ποτέ»

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Με κομμένη την ανάσα

Μέχρι πρόσφατα, η Πελόζι, περιόδευε στην Ασία με ένα αεροπλάνο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με το διακριτικό SPAR19. Το αεροπλάνο αναχώρησε από το αεροδρόμιο Sultan Abdul Aziz Shah της Μαλαισίας νωρίτερα σήμερα, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ορατός ο προορισμός στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων.

Αυτό άλλαξε την τελευταία ώρα, και το αεροπλάνο τελικά κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο Songshan στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, σύμφωνα με το BBC. Η πτήση παρακολουθείται από χιλιάδες ανθρώπους στο FlightRadar24, με αποτέλεσμα ο ιστότοπος να καταρρεύσει αρκετές φορές.

 
 
 

Η επίσκεψη Πελόζι προκάλεσε την οργή της Κίναςη οποία έχει εχθρικές σχέσεις με την Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του νησιωτικού κράτους. Το Πεκίνο κατά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη και παράλληλα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, από τις 4 ως τις 7 Αυγούστου.

Ήδη, η Κίνα επέβαλε ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταιβάν. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά, σύμφωνα με το Reuters.

Ανάμεσα στα είδη που απαγορεύτηκαν βρίσκονται:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Μπισκότα
  • Παιδικές τροφές
  • Κέικ
  • Ποτά
  • Φρέσκα θαλασσινά

Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.

«Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί»

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Σι είπε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» της επίσκεψης της κορυφαίας Αμερικανίδας πολιτικού και δήλωσε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν θα «καθίσει άπραγος».

Εν τω μεταξύ, η ανατολική διοίκηση του PLA, η οποία καλύπτει το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ταϊβάν, δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Ο κινεζικός στρατός συμπλήρωσε τη Δευτέρα 95 χρόνια από την ίδρυσή του. Την Τρίτη, ένα κύριο άρθρο στην κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι ο PLA δεν είχε πολεμήσει για σχεδόν 40 χρόνια, αλλά είχε βελτιώσει τη μαχητική του ικανότητα την τελευταία δεκαετία.

Η επίσκεψη «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Κίνα χρειάζεται να οικοδομήσει έναν ισχυρό λαϊκό στρατό περισσότερο από ποτέ στην ιστορία», ανέφερε το δημοσίευμα.

Πυρά της Μόσχας κατά των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αποσταθεροποιούν τον κόσμο» προκαλώντας εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν.

«Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν θα την έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Nazri Rapaai / HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ