LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|08
2022
13:09

Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα: Κυρώσεις, στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές σε Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν έχει ήδη πυροδοτήσει μια σφοδρή «μάχη» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και έχει προκαλέσει φόβους στην Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο θα οργανώσει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν πραγματικό συμφέρον από το να εξελιχθεί ο εκκολαπτόμενος ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων τους σε ανοιχτές στρατιωτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στη σχέση, η οποία θα καταστήσει πιο πιθανή μια μελλοντική σύγκρουση, σύμφωνα με το CNN.

«Πυρά» Πεκίνου με κυρώσεις και «τιμωρία»

Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα. Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Επίσης, από σήμερα, Τετάρτη, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα κινεζικά τελωνεία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποιεί ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή. «Με προκάλυψη τη "δημοκρατία", οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

Η Κίνα «επιτίθεται» και με στρατιωτικές ασκήσεις - Η απάντηση της Ταϊβάν

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Κίνας έχει ανακοινώσει και ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από την Πέμπτη έως την Κυριακή ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, συμπεριλαμβανομένων κοινών αεροπορικών και θαλάσσιων ασκήσεων καθώς και ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν παραβιάζουν το έδαφος του νησιού και ισοδυναμούν με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, όπως γράφει το Sky News.

Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη στην Ταϊβάν της κορυφαίας Αμερικανίδας πολιτικού, Νάνσι Πελόζι, της πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας πολιτικού που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της. Τόνισε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή».

Τέλος, κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις Αρχές.

Η Πελόζι υπόσχεται την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, σε μια ιστορική συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ο οποίος υποσχέθηκε να μην υποχωρήσει μπροστά στις στρατιωτικές απειλές της Κίνας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η Πελόζι αμφισβήτησε τα κίνητρα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ όταν ρωτήθηκε για την έντονη αντίδρασή του στην επίσκεψή της.

«Είναι πραγματικά σημαντικό το μήνυμα να είναι σαφές ... Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την ασφάλεια της Ταϊβάν ... αλλά πρόκειται για τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και για το πώς η Ταϊβάν υπήρξε παράδειγμα για τον κόσμο ... Αν υπάρχουν ανασφάλειες του προέδρου της Κίνας που σχετίζονται με τη δική του πολιτική κατάσταση δεν γνωρίζω» δήλωσε συγκεκριμένα η Πελόζι, σύμφωνα με τη Guardian.

H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο Λαβρόφ από τη Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει προσφέρει τη στήριξή της στην Κίνα, με την οποία έχει συνάψει ισχυρή συνεργασία τα τελευταία χρόνια και έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η επίσκεψη της Πελόζι την θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν την αρχή της «Ενιαίας Κίνας» αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της νήσου.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Nazri Rapaai HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ