LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|08
2022
18:07

Στα ύψη η ένταση μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Μπαράζ παραβιάσεων της ζώνης αεράμυνας της χώρας από κινεζικά αεροσκάφη

Αναχώρησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, από την Ταϊβάν την οποία επισκέφτηκε σύντομα και απροειδοποίητα πυροδοτώντας, όμως, σφοδρές αντιδράσεις και αναταράσσοντας τις ήδη ασταθείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Φόβοι υπάρχουν για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν με το Πεκίνο να απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν το τίμημα.

Μπαράζ παραβιάσεων από την Κίνα

Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα φρόντισε να στείλει σειρά μηνυμάτων προς την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ: Συγκεκριμένα, 27 αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

«Πυρά» Πεκίνου με κυρώσεις και «τιμωρία»

Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα. Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Επίσης, από σήμερα, Τετάρτη, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα κινεζικά τελωνεία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποιεί ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή. «Με προκάλυψη τη "δημοκρατία", οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Είχαμε ενημερώσει

Πάντως ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ανέφερε πως το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ταϊβάν Πελόζι είχε συζητηθεί πρόσφατα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», πρόσθεσε. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν. «Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε η Πελόζι και συμπλήρωσε: «Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν πραγματικό συμφέρον από το να εξελιχθεί ο εκκολαπτόμενος ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων τους σε ανοιχτές στρατιωτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια στη σχέση, η οποία θα καταστήσει πιο πιθανή μια μελλοντική σύγκρουση, σύμφωνα με το CNN.

Πεσκόφ: Επίσκεψη πρόκληση

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το επίπεδο της έντασης που προκλήθηκε από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, "δεν πρέπει να υποτιμηθεί".

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κόσμος είναι πιο κοντά στον πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υπέρ της χρήσης αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν "πρόκληση".

Η Κίνα επιμένει στα στρατιωτικά γυμνάσια

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι "αναγκαία και νόμιμα" μετά την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, "αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα επιτρέψουν "να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας", συνέχισε, λέγοντας πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας."

Για ψυχολογικό πόλεμο κάνει λόγο η Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της. Τόνισε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή».

Τέλος, κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις Αρχές.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ