LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|08
2022
19:26

Με προβάδισμα 22 μονάδων η Λιζ Τρας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

Λιζ Τρας VS Ρίσι Σουνάκ . Δημοσκόπηση σε δείγμα μελών του Συντηρητικού κόμματος για τη μάχη στη Βρετανία και τη διαδοχή Τζόνσον.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, έχει προβάδισμα 22 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, στην κούρσα για την ανάδειξη της ή του νέου πρωθυπουργού της χώρας, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium Research για τον Observer σε δείγμα μελών του Συντηρητικού κόμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο.

Το συνολικό δείγμα - συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εξέφρασαν προτίμηση - ήταν 570 μέλη των Τόρις. Λιγότερο από το ένα τρίτο (το 27%) ανέφερε ότι έχει ψηφίσει ήδη, ενώ το 47% είπε πως έχει αποφασίσει. Μόλις το 19% είπε πως μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Στο επιμέρους δείγμα των 450 μελών των Τόρις που έχουν ήδη αποφασίσει τι θα επιλέξουν, η κυρία Τρας, που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε το 61% των προθέσεων ψήφου, έναντι 39% του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Σούνακ, κατέγραψε το Opinium.

Τα χονδρικά 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψηφίζουν για να αναδείξουν την ή τον διάδοχο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπειτα από σειρά σκανδάλων και την εξέγερση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία της παράταξης και τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αφού αναδειχθεί το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Η ψηφοφορία διεξάγεται επιστολικά. Η νικήτρια ή ο νικητής θα ανακοινωθεί την 5η Σεπτεμβρίου.

cadgsdhvvv

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 8η ως τη 12η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι τρεις κυριότεροι λόγοι που τα μέλη των Τόρις προτιμούν την κυρία Τρας είναι πως αντιπαθούν τον κ. Σούνακ, την εκλαμβάνουν ως πιο αξιόπιστη, και ότι παρέμεινε πιστή στον κ. Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του κ. Σούνακ από την άλλη τονίζουν πως είναι καλύτερος από την κυρία Τρας σε ό,τι αφορά την οικονομία και ότι είναι ο ικανότερος και ο ευφυέστερος υποψήφιος.

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι η «νοσταλγία», όπως το θέτει το ινστιτούτο, για τον κ. Τζόνσον, προτού καν εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο. Το 63% θα προτιμούσε ο Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει πρωθυπουργός μάλλον, παρά να τον διαδεχθεί η κυρία Τρας. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σούνακ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, φθάνει το 68%.

Το προβάδισμα της Τρας είναι, ωστόσο, μικρότερο από ό, τι σε ορισμένες άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις του εκλογικού σώματος των Τόρις, πιθανώς υποδηλώνοντας ότι ο Σούνακ μπορεί να έχει κλείσει την ψαλίδα τις τελευταίες ημέρες.

Το Opinium ρώτησε τα μέλη ποιος ήταν ο κύριος λόγος που υποστήριξαν έναν από τους δύο υποψηφίους. Για τον Σουνάκ ειπάν ότι θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της οικονομίας (22%), ενώ το 10% δήλωσε ότι τον θεωρεί ως τον πιο ικανό ή έξυπνο.

Όσο αφορά την Τρας ήταν η αντιπάθεια για τον Σούνακ (14%). Το ίδιο ποσοστό (14%) δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών ήταν πιο ειλικρινής και αξιόπιστη, ενώ το 10% επέλεξε το γεγονός ότι είχε παραμείνει πιστή στον Τζόνσον και δεν τον κάλεσε να παραιτηθεί. Περίπου το 2% των μελών των Τόρις ανέφεραν τη φυλή ή την εθνικότητα ως λόγο για την υποστήριξη της Τράς και όχι του Σούνακ .

Ο Κρις Κέρτις της Opinium είπε ότι παρά την προφανή αυξανόμενη νοσταλγία μεταξύ των μελών των Τόρις για τον Τζόνσον είναι πλέον δύσκολο να δούμε πώς η Τράς θα μπορούσε να αποτύχει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Από τη στιγμή που γνωρίζαμε τους δύο τελευταίους υποψηφίους, ήταν σαφές ότι η Τράς είχε όλη τη δυναμική και η τελευταία μας δημοσκόπηση δείχνει πόσο μεγάλο έχει γίνει το προβάδισμά της μεταξύ των μελών του κόμματος», είπε.

«Με πολλά μέλη να έχουν ήδη επιστρέψει τα ψηφοδέλτιά τους, είναι πλέον απίθανο οη Τράς να μην γίνει πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο.

«Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σουνάκ είναι η εμπιστοσύνη. Ενώ ορισμένα μέλη σέβονται τα οικονομικά του επιχειρήματα, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ξεπεράσει την άποψη μεταξύ των μελών ότι δεν είναι αρκετά ειλικρινής ή αξιόπιστος για την κορυφαία θέση, ειδικά αφού ζήτησε να φύγει ο Τζόνσον».

Η σημερινή δημοσκόπηση είναι η πρώτη από την Opinium που λαμβάνεται αποκλειστικά μεταξύ των μελών του κόμματος που θα αποφασίσουν τελικά τον επόμενο πρωθυπουργό, καθώς οι βουλευτές μείωσαν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ieidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Tomasz Gzell

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ