LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|09
2022
09:16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα πλήγματα στην Οδησσό με φόντο τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας και το χάος της επιστράτευσης

Στόχος ρωσικών επιθέσεων έγινε για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα η Οδησσός, 215 ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στης Ουκρανία και καθώς στη Ρωσία μαίνεται το χάος της μερικής επιστράτευσης υπό τον φόβο της πυρηνικής απειλής του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στη δύση αλλά και την Ασία.    

Δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) της Ρωσίας έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στην περιφέρεια της Οδησσού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά και πυροδότηση πυρομαχικών.

«Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς και της εκπυρσοκρότησης πυρομαχικών, οργανώθηκε εκκένωση του άμαχου πληθυσμού» στην περιοχή, ανέφερε η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση μέσω Telegram.

Με βάση τα «προκαταρκτικά» δεδομένα, «δεν υπήρξαν απώλειες», κατά την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου σήμερα το βράδυ ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις σε πολλά σημεία κατά μήκος των γραμμών μετώπου, ορισμένες με «θετικά αποτελέσματα» για το Κίεβο.

«Αυτή είναι η περιοχή του Ντονέτσκ, αυτή είναι η περιοχή το Χάρκοβο μας. Αυτή είναι η περιοχή Χερσώνα, καθώς και οι περιοχές Μικολάιφ και Ζαπορίζια», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του σε βίντεο, που δημοσιεύτηκε σήμερα το βράδυ.

«Έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλές κατευθύνσεις».

«Αποφασιστική» απάντηση στις πυρηνικές απειλές

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις για τις πυρηνικές απειλές που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα παράλληλα με τη μερική επιστράτευση, δεν λένε να κοπάσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα δράσουν «αποφασιστικά» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, διεμήνυσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αντίσταση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη σοβαρότητα των απειλών του Πούτιν.

«Έχουμε επικοινωνήσει απευθείας, ιδιωτικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο με το Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά. Είμαστε ξεκάθαροι και πολύ συγκεκριμένοι απέναντι σ’ αυτό» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν στο CBS.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία αγαθών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων, επιπλέον κύρωση σε βάρος της Μόσχας, καθώς είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά την απειλή της περί ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων στον πολεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός προεδρίας Χιροζάκου Ματσούνο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση πρόσθεσε εξάλλου άλλους 21 ρωσικούς οργανισμούς, ιδίως επιστημονικούς, στον κατάλογο των οντοτήτων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επεισόδια και χάος λόγω επιστράτευσης

Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις ενάντια στη μερική στρατιωτική επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζεται στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν, με βίντεο να δείχνουν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κοινού καθώς και συλλήψεις διαδηλωτών.

Κι ενώ η ρωσική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τιμωρήσει αυστηρά τους λιποτάκτες, χιλιάδες Ρώσοι στρατεύσιμοι εξακολουθούν να αναζητούν κάθε μέσο διαφυγής από τη μαμά πατρίδα, ενώ μεγάλες ουρές παρατηρούνται στα σύνορα με τη Γεωργία και τη Μογγολία.

Από τη μεριά της, η ρωσική κυβέρνηση φάνηκε να απολογητική απέναντι στα πολλά προβλήματα που δημιούργησε η επιστράτευση, καθώς φέρεται πως φύλλα πορείας πήραν ηλικιωμένοι, άρρωστοι αλλά και… μαίες.

Η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανακοίνωσε ο Πούτιν την Τετάρτη, έχει προκαλέσει διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η δημόσια οργή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονη σε φτωχές εθνοτικές μειονότητες, όπως το Νταγκεστάν, μια περιοχή με πλειοψηφία κατοίκων μουσουλμάνους, που βρίσκεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στον ορεινό βόρειο Καύκασο.

Πάνω από 2.000 συλλήψεις σε διάστημα τεσσάρων ημερών

Οι μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων και είναι σπάνιες εκτός μεγάλων πόλεων.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε συγκεντρώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την κίνηση, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «μερική επιστράτευση», δήλωσε η OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις διαδηλώσεις και παρέχει νομική βοήθεια σε όσους κρατούνται.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, δήλωσε σήμερα ότι «έγιναν λάθη» στην εκτέλεση της επιστράτευσης στην περιοχή, σε μια ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram.

Υπήρξαν αρκετές αναφορές από όλη τη Ρωσία για άτομα χωρίς στρατιωτική θητεία ή γονείς μικρών παιδιών που κλήθηκαν στο στρατό - παρά τις εγγυήσεις του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκύ, ότι αυτοί θα απαλλαγούν.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ