LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|10
2019
05:23

Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο - Πρόταση Τζόνσον για δημιουργία ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης»

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τριάντα ημέρες πριν την έξοδο (;) του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει αυτό το δράμα.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit.

Παρά ταύτα η ΕΕ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ν ασχοληθεί με τον διορισμένο πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς ήδη η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άτακτο Brexit.

Τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ περιμένουν να ακούσουν από το Λονδίνο τις όποιες προτάσεις για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα υπάρξει μια άτακτη έξοδος της χώρας.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η Ντάουνινγκ Στριτ σκέφτεται να προτείνει στις Βρυξέλλες ως βασικό στοιχείο τη δημιουργία μιας ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Ωστόσο μια τέτοια πρόταση αν και εφόσον κατατεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες είναι βέβαιο ότι θα απορριφθεί ως απαράδεκτη. Η απουσία συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ και της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί έδαφος της ΜΒ, είναι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες «sine qua non» .

Η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να αποφύγει την πλήρη απαξίωση του από το εκλογικό σώμα, αλλά και από τη Βασίλισσα η οποία σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ψάχνει την νομική διαδικασία για να τον καθαιρέσει από πρωθυπουργό, έχει ήδη αποτύχει. Η ιδέα του Λονδίνου για την αποφυγή δημιουργία συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία που περιλαμβάνει μια «ζώνη ασφαλείας» με κέντρα εκτελωνισμού στα ιρλανδικά σύνορα, απορρίφθηκε από το Δουβλίνο.

Ο ιρλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTE αναφέρει ότι o Tζόνσον πρότεινε σε non-paper να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Το Δουβλίνο απορρίπτει εδώ και καιρό την ιδέα.
 
«Είναι καιρός η ΕΕ να λάβει μια σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέσα στον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, Σάιμον Κόβενι.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ