LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

21|10
2019
08:22

Brexit: Επιμένει ο Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου - Σήμερα η νέα προσπάθεια για «ναι» από τη Βουλή

Άγνωστο, ωστόσο, αν ο πρόεδρος της Βουλής θα επιτρέψει νέα ψηφοφορία μετά την ήττα της κυβέρνησης το Σάββατο - Ποιο είναι το κυρίαρχο σενάριο και ποιους όρους έχει θέσει η ΕΕ για να εγκρίνει μία πιθανή παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου

Σε γρίφο για εξαιρετικά δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του Brexit, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν ότι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Η ήττα του Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές προτείνουν τη λύση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θεωρώντας το no deal Brexit καταστροφικό σενάριο.
 
Μετά τη νέα ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, επικράτησε η πρόταση για μεταφορά της ημερομηνία εξόδου από τις 31 Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε το αίτημα, ως όφειλε, στην άλλη πλευρά, αλλά ο ίδιος δεν το υπέγραψε.

Ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ήταν πιο σαφής στα λόγια του. «Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Έχουμε όλα τα μέσα και την ικανότητα να το κάνουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για τις προετοιμασίες σε περίπτωση «άτακτης» εξόοδου από την ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μήνυμα εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι το βρετανικό κοινοβούλιο το ψήφισε. «Όμως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τις ιδέες της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Μάικλ Γκόουβ.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει σήμερα να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με το Brexit -μετά την ήττα του Σαββάτου- αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό θα το επιτρέψει ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου.

Η πλευρά Τζόνσον υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά έχει τις ψήφους που απαιτούνται ωστόσο το βράδυ της Κυριακής υπήρξε μια κίνηση των Εργατιών για να σχηματιστεί ένα μέτωπο με «αντάρτες» συντηρητικούς και μέλη του DUP με τον Guardian να επισημαίνει ότι η συμμαχία αυτή μπορεί είτε να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε ένα πιο «μαλακό» Brexit είτε σε μια ψηφοφορία για το αν θα υπάρχει αποχώρηση από την ΕΕ.

Το κυρίαρχο σενάριο

Το κυρίαρχο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου. Για να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των «ναι» και την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κετέληξαν οι δύο πλευρές.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα -την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο- εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ