LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|06
2021
07:24

«Πόκερ» για Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Λιβύη με τον Μητσοτάκη να κοιτά και στο εσωτερικό

Αυτή την εβδομάδα σε εξέλιξη είναι ένα διπλωματικό «πόκερ» στην ευρύτερη περιοχή

Σε ένα «σπριντ» για τα εθνικά θέματα επιδίδεται η κυβέρνηση, που όπως είναι φυσικό εστιάζει στην Τουρκία  αλλά παράλληλα κοιτά και προς τη στάση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτή την εβδομάδα σε εξέλιξη είναι ένα διπλωματικό «πόκερ» στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρούς παίκτες να κάθονται στο τραπέζι. Σήμερα και αύριο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, ενώ χθες έγινε η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη με την Ελλάδα και αυτή τη φορά να είναι απούσα.

Η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων - που θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής- είναι πλούσια. Το μεταναστευτικό αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει (με δεδομένο και το ενδιαφέρον που έχουν χώρες όπως η Γερμανία), ωστόσο η συζήτηση περιλαμβάνει και ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί τάπητος θα τεθεί  και η τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκταση στο Κυπριακό. Η Τουρκία συνεχίζει να «ναρκοθετεί» το έδαφος για το  διάλογο,  με την εμμονή της να μιλά για λύση δύο κρατών στην Κύπρο (θέση με την οποία διαφωνούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι). Την ίδια  στιγμή Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές  πως η  πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο (που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια).

Μικρό καλάθι στα ελληνοτουρκικά

Στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών η Άγκυρα έχει περιορίσει σε ένα βαθμό την προκλητική ρητορική της. Ωστόσο αδιαμφισβήτητα σε θέματα μείζονος σημασίας - όπως είναι οι θαλάσσιες ζώνες- το χάσμα απόψεων παραμένει. Σε αυτή τη φάση  η ελληνική πλευρά κρατά … μικρό καλάθι και αναμένει να δει ποιους ελιγμούς στη διπλωματική σκακιέρα θα κάνει η Άγκυρα το  επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των σχέσεων με την Τουρκία αναδεικνύεται και  η Λιβύη, όπου  η μεταβατική κυβέρνηση καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους. Στη διάσκεψη που έγινε χθες στο Βερολίνο - σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας- συμφωνήθηκε η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν σταδιακά και κατά ισορροπημένο τρόπο τακτικές δυνάμεις και μισθοφόρους.

Η Αθήνα ενδιαφέρεται εντόνως για τις εξελίξεις, καθώς οι σχέσεις με την Λιβύη έχουν περάσει από σαράντα κύματα (εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες). Τους τελευταίους μήνες οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν αποκατασταθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως  οι δεσμοί  της λιβυκής πλευράς  με την Τουρκία δεν παραμένουν  στενοί. Το γεγονός πάντως πως ούτε και σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη δεν έλαβε πρόσκληση η ελληνική πλευρά προκάλεσε έντονη δυσφορία.

Στο ραντάρ της κυβέρνησης η εφαρμογή των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την τήρηση των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτή τη φάση παραμένουν «παγωμένα» τα μνημόνια συνεργασίας, που πάντως θα έπρεπε να έχουν περάσει εδώ και μήνες από την ελληνική Βουλή (και τα οποία αφορούν θέματα δευτερεύουσας σημασίας αλλά έχουν συμβολική αξία).

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως μπορεί τα μνημόνια να ερχόντουσαν προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο πλέον υποχωρεί αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή αναμένεται να είναι η απάντηση της ελληνικής  πλευράς στο πρόσφατο tweet του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια του Euro.

Στo tweet γίνεται αναφορά «στην εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», «σπάζοντας» ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία». Χθες ο κ.Ζάεφ  ανέφερε πως κάποιες φορές γίνονται και λάθη αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παγώσει η Συμφωνία.

Πάντως το θέμα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προκαλεί εδώ και καιρό προβληματισμό στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Τα  «φώτα» στρέφονται στους δυο πρώην πρωθυπουργούς, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να τα ψηφίσει ενώ ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο Κ. Καραμανλής. Επομένως το «πάγωμα» δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω …ζυμώσεις, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις από βουλευτές (κυρίως από όσους θεωρείται ότι είναι κοντά στον κ. Σαμαρά).  Μέχρι τότε τα «φώτα» πέφτουν στους χειρισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και στο κατά πόσο θα υπάρξουν αναφορές ή κινήσεις που θα παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ