LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|07
2021
06:13

Καιρός: Κατεβαίνει στην Ελλάδα η «ψυχρή λίμνη» που χτύπησε τη Γερμανία - Καταιγίδες μετά τον καύσωνα

Πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο - Καταιγίδες από την Κυριακή - Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες - Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»  - Δείτε αναλυτικούς πίνακες

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο ευθύνεται για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, θα γίνει αισθητό και στη χώρα μας, με πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μετά το κύμα καύσωνα, το τελευταίο τριήμερο, ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά από το Σάββατο.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν, σε μεγάλο μέρος της χώρας, την Κυριακή, ενώ και για τη Δευτέρα ο καιρός προβλέπεται άστατος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το ΣάββατοψΨ

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 38 Κελσίου.

savvato1
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημεριανές ώρες στη δυτική και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και νωρίς το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Στη νότιο Πελοπόννησο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 και στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα βόρεια στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημεριανές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά στην αρχή της ημέρας βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα πλην της Θράκης θα αυξηθούν και, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

kyriaki1

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός τη Δευτέρα

Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τις Σποράδες και την Κρήτη, όπου υπάρχει
πιθανότητα να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.

deutera1

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά όπου τοπικά θα έχουμε 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

-Σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με αστάθεια στα βόρεια ορεινά από το Σάββατο

-Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ με εξασθένηση μέσα στο Σαββατοκύριακο
 
Με τα νεότερα προγνωστικά στοιχειά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η ψυχρή λίμνη που προκάλεσε τις εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία όπου και θα βρίσκεται την Κυριακή το μεσημέρι.

kairos-kataigides-psixrilimnitora

Κατά την κίνηση της αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία) και την Ιταλία όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής.
kairos-limniprisxi

Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες.

Πρόκειται για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, και κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Οι ισχυρές καταιγίδες που αναμένονται από το Σάββατο το απόγευμα έως και την Τετάρτη θα επηρεάσουν κυρίως το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, ενώ  είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια. «Υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα», εξηγεί σε ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. 
 

 
kairos-meteo-kakokairia-kataigides

Με βροχές το ξεκίνημα της εβδομάδας

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και
σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 20-07-2021 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.
 
Πηγή: protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ