LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|07
2021
07:32

Ηλεία: Καυτή και επικίνδυνη εβδομάδα με καύσωνα διαρκείας και 45άρια

Έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων ετών και μάλιστα μακράς διάρκειας περιμένουμε από αύριο να πλήξει την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα ευρύτερα με ακραίες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο υδράργυρος θα εκτιναχθεί στους 42-44οC, τοπικά και ακόμα παραπάνω, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα θα είναι εξαιρετικά χαμηλά…

Η διάρκειά του καύσωνα εκτιμάται πως θα είναι μια εβδομάδα και ο φόβος για τις πιθανές συνέπειες θέτει σε συναγερμό τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με πρώτη - πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία.

Ο προγνώστης καιρού και MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, με μεγάλη εμπειρία στα καιρικά δεδομένα της Ηλείας τα τελευταία χρόνια, Θοδωρής Κονδύλης κάνει λόγο για καύσωνα - ρεκόρ καθώς αναμένεται να ξεπεράσει όχι μόνο τις καταγραφές του 2007, αλλά και ακόμα πιο πίσω ιστορικά τον μεγάλο καύσωνα του 1958…

“Συνθήκες καύσωνα περιμένουμε από την Τρίτη με τα πρώτα 40άρια να σημειώνονται στα ηπειρωτικά της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας. Ένταση του καύσωνα, άγνωστης προς το παρόν διάρκειας, από την Τετάρτη σε ακραία επίπεδα με μέγιστες τιμές στους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου, ίσως τοπικά και λίγο παραπάνω, ακόμα και σε περιοχές που δύσκολα παρουσιάζουν υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και κοντά στην θάλασσα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς περιμένουμε οι περισσότερες περιοχές του νομού να βρίσκονται για περισσότερες από 6-7 ημέρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 βαθμών, χωρίς ακόμα να υπάρχουν σαφή στοιχεία για λήξη του καύσωνα” ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr ο Θοδωρής Κονδύλης.

Καύσωνας για ρεκόρ

Σχολιάζοντας τη στατιστική σημείωσε ότι “… περιμένουμε από τους ισχυρότερους καύσωνες σε ένταση και διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών. Απειλείται το ρεκόρ του καύσωνα του 2007 με τους 43,4 βαθμούς στον Πύργο, ενώ αν ξεπεράσουμε τους 44,2 που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 1958 τότε θα μιλάμε για τον ισχυρότερο καύσωνα από τότε που υπάρχουν καταγραφές. Σε κάθε περίπτωση, είναι ακραίες συνθήκες και χρήζουν προσοχής όχι μόνο από τις ευπαθείς ομάδες αλλά από όλο τον πληθυσμό, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές”.

Μεγάλοι οι κίνδυνοι για πυρκαγιές

Ο κ. Κονδύλης επισήμανε τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει ένας τέτοιος καύσωνας μακράς διάρκειας καθώς τα πάντα θα “στεγνώσουν” σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

“Ο καύσωνας μεγάλης έντασης και διάρκειας θα συνοδεύεται από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνοντας την ευφλεκτότητα της βιομάζας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλούσια βιομάζα της περιοχής μας σε συνδυασμό με τις ακραίες συνθήκες καύσωνα μπορεί να δώσει εκρηκτική συμπεριφορά σε τυχόν πυρκαγιά ακόμα και χωρίς άνεμο.

Μην ξεχνάμε ότι μια πυρκαγιά δημιουργεί τον δικό της καιρό. Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες οι πολίτες θα πρέπει να είναι σύμμαχοι του μηχανισμού, να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Στους κινδύνους θα πρέπει πολίτες και πολιτεία να λειτουργούν προνοητικά. Σε περιοχές μίξης δάσους οικισμών θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, όπως ζώνες περιμετρικά των οικιών και απομάκρυνση εύφλεκτων αντικειμένων.

Υπό αυτές τις συνθήκες πολλές φορές όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται ενάρξεις πυρκαγιών από δίκτυα ηλεκτρικού ή ατυχήματα όπως αναφλέξεις αυτοκινήτων κτλ. θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια συμβάντα” κατέληξε ο κ. Κονδύλης.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ