LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

03|08
2021
20:48

Καιρός - Καύσωνας: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας - Ξεπέρασε τους 47ºC στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται και την Τετάρτη, 4 Αυγούστου ο ισχυρός καύσωνας

Σε συνθήκες ακραίου καύσωνα αναμένεται να συνεχίσει να κυμαίνεται η θερμοκρασία και την Τετάρτη, 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το  meteo του Αστεροσκοπείου την Τρίτη, 3 Αυγούστου, σημειώθηκε νέο, θερμοκρασιακό ρεκόρ, με τον υδράργυρο να σπάει το φράγμα των 47º βαθμών Κελσίου, αγγίζοντας του 47.1 στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών

Ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία και κατά τόπους στον Έβρο.

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, με υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει νέα έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Στις χαμηλές πιέσεις και θερμοκρασίες οφείλεται το κύμα καύσωνα που χτυπά την χώρα

Όπως εξηγεί ο διδάκτορας Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου των Παρισίων, Σταύρος Ντάφης στο ethnos.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν είναι αποκομμένη μεταξύ των περιοχών του πλανήτη, επομένως οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες συνδέονται και με την εμμονή του δικού μας κύματος καύσωνα. Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι, παραδόξως, όπως λεει, η συνεχής επικράτηση χαμηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών στη Δυτική Ευρώπη. «Όταν σε μια περιοχή του πλανήτη παρατηρείται ένα ακραία θερμό φαινόμενο, αυτό συνδέεται άμεσα με τη μεταφορά ακραία ψυχρών αερίων μαζών σε κοντινή απόσταση. Η διαφορά της πυκνότητας μεταξύ των ψυχρών και θερμών αερίων μαζών είναι αυτή που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα». 

Ο χάρτης δείχνει την απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500μ, επίπεδο που μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών. Διακρίνονται με αρνητικές αποκλίσεις οι ψυχρές αέριες μάζες στη Δυτική Ευρώπη και οι πολύ θερμές αέριες μάζες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Ρωσία, με θετικές αποκλίσεις έως και 11°C. 

katagrafi.png

Υψηλός ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται τη Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον το επόμενο διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (03/08-04/08). Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για τη Τρίτη 03/08 με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

καιρός

Εικόνα 1: Μέγιστες θερμοκρασίες για τη Τρίτη 03/08/2021 απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Δυσμενείς συνθήκες σε όλη τη χώρα

Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο (Εικόνα 2).

καιρος

Εικόνα 2: Eπικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr για τη Τρίτη 03/08/2021.

Επικίνδυνη μέρα η Τετάρτη

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη (Εικόνα 3).   

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

kairos3.jpg

Εικόνα 3: Eπικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr για τη Τετάρτη 04/08/2021.

Συστάσεις προς βιομηχανίες για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος

Συστάσεις προς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. την Τρίτη απηύθυναν το πρωί οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη βιομηχανία.

Πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα του 24ωρου που η ζήτηση (λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών) εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά δεν υπάρχει η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βιομηχανία θα ανταποκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι για το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ το μέγιστο φορτίο του συστήματος αναμένεται να φθάσει στα 9.550 μεγαβάτ στις 7-9 μ.μ. απόψε, μέγεθος που δεν περιλαμβάνει τις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης. Το συνολικό φορτίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 11.000 μεγαβάτ. Χθες σχεδόν η μισή ενέργεια (48 %) καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν: εισαγωγές (19 %), λιγνίτες (16 %), υδροηλεκτρικά (12 %) και ΑΠΕ (5 %). Στελέχη και τεχνικό προσωπικό στις εταιρίες παραγωγής, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:

  •    α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς,
  •    β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και
  •    γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σε πολλές περιοχές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 22 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα κεντρικά τμήματα, τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 43 και κατά τόπους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 28 έως 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 5 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 43 και κατά τόπους 44 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες και πιθανώς στα βορειοανατολικά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή, παρά τη μικρή υποχώρηση που θα σημειώσει στα βόρεια. Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:

  •  α. στα βόρεια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές τους 39 με 41 βαθμούς και
  •  β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 έως 44 βαθμούς.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ