LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|08
2021
20:48

Ικαρία: Αρρώστησε ο μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου, έκλεισε το αεροδρόμιο

Με τις βαλίτσες στο χέρι έμειναν τουρίστες και κάτοικοι του νησιού

Με τις βαλίτσες στο χέρι έμειναν επισκέπτες και κάτοικοι της Ικαρίας σήμερα καθώς έκλεισε αιφνιδιαστικά εν μέσω τουριστικής σεζόν αλλά και πανδημίας ο αερολιμένας του νησιού εξαιτίας ασθένειας του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), χωρίς την παρουσία του οποίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απογειώσεις και προσγειώσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν και οι τρεις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις από και προς το νησί (δύο της Aegean και μία της Sky Express).

Εκτός των τουριστών όμως οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, εγκλωβισμένοι στο νησί παραμένουν όμως και επιβάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είχαν προγραμματίσει την αναχώρησή τους σήμερα, ακόμα και για άκρως επείγοντα ζητήματα, όπως προγραμματισμένες νοσηλείες, χειρουργεία, αιμοκαθάρσεις, κλπ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΥΠΑ, πάντως, οι ακυρωμένες πτήσεις της σημερινής ημέρας θα εκτελεστούν ως πρόσθετες πτήσεις αύριο Πέμπτη ύστερα από τη μεταφορά υπαλλήλου ειδικότητας ηλεκτρονικού – τηλεπικοινωνιακού στο νησί από το αεροδρόμιο της Σάμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τη διοίκηση της ΥΠΑ, ο δήμαρχος της Ικαρίας Νικόλαος Καλαμπόγιας, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς από το 2011 στον Πύργο Ελέγχου του Αερολιμένα Ικαρίας υπηρετεί μόνο ένας εξουσιοδοτημένος υπάλληλος AFIS, ο οποίος εξυπηρετεί ανελλιπώς επτά ημέρες την εβδομάδα την καθημερινή επιβατική κίνηση, τις πτήσεις ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο, τα έκτακτα δρομολόγια (στρατός, αστυνομία, κτλ) ,τις καθημερινές πλέον παρατάσεις ωραρίου του Αερολιμένα λόγω καθυστερήσεων των αεροπορικών γραμμών κατά την θερινή περίοδο καθώς και κάθε άλλη ανάγκη.

«Σε ένα νησί απομακρυσμένο όπως το δικό μας του οποίου η τουριστική κίνηση βασίζεται και στις αεροπορικές συνδέσεις, η μη επαρκής στελέχωση αποτελεί απειλή και υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και κατ’ επέκταση υποβάθμιση και δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Αερολιμένα Ικαρίας με δεύτερο μόνιμο υπάλληλο «και όχι αποσπασματικές λύσεις που όχι μόνο δεν
λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιτείνουν», προσθέτοντας ότι «η φυσική κόπωση του μοναδικού υπαλλήλου AFIS (Πύργος Ελέγχου Αερολιμένα) ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των πτήσεων».

Αναφερόμενη στο συμβάν η ΥΠΑ ανακοίνωσε πριν λίγο ότι αύριο Πέμπτη 5/8, από τις 07:30 το πρωί ξεκινούν οι πτήσεις – προγραμματισμένες και έκτακτες που αναβλήθηκαν σήμερα – ώστε να ομαλοποιηθεί η κίνηση από και προς τον αερολιμένα Ικαρίας, μετά το αιφνιδιαστικό περιστατικό ασθένειας του τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου που υπηρετεί στο αεροδρόμιο του νησιού. Προσθέτει ότι ήδη από σήμερα Τετάρτη, έχει μεριμνήσει για την αντικατάσταση του ασθενούντος υπαλλήλου με άλλον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος έχει ήδη αποσπαστεί από τη Σάμο στην Ικαρία.

Παράλληλα μέσω του αερολιμενάρχη Ικαρίας, «ενημέρωσε άμεσα και συγκεκριμένα από τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου 2021 τις αεροπορικές εταιρίες και τις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο του νησιού για την ασθένεια του υπαλλήλου που είχε ως συνέπεια την ακύρωση των πτήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι επιβάτες για την αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής της πτήσης τους και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους».

Αντίστοιχη η κατάσταση και σε άλλα μικρά αεροδρόμια 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr» οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό δεν περιορίζονται στο αεροδρόμιο της Ικαρίας όπου υπηρετεί ένας τηλεπικοινωνιακός. Χωρίς κανέναν εργαζόμενο αυτής της ειδικότητας λειτουργούν τα αεροδρόμια της Λέρου, του Καστελόριζου, των Κυθήρων, της Σύρου και της Αστυπάλαιας με τις αναγκες να καλύπτονται από δίμηνες εκ περιτροπής μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα αεροδρόμια. 

Από έναν τηλεπικοινωνιακό μετρούν τα αεροδρόμια της Μήλου, της Ικαρίας, της Νάξου και της Καστοριάς. Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Νάξου έχει δύο υπαλλήλους εκ των οποίων όμως μόνο ο ένας είναι εξειδικευμένος, ενώ για το αεροδρόμιο της Κάσου θα πρέπει άμεσα να βρεθεί αντικαταστάτης καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τηλεπικοινωνιακοί εκ των οποίων όμως ο ένας πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί και ο δεύτερος έχει ήδη ζητήσει μετάθεση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί παρά τις ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, πάντως, δρομολογείται η διαδικασία προσλήψεων στην ΥΠΑ μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθούν οι ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και είναι κρίσιμες για την κυκλοφορία. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και του Διοικητή της ΥΠΑ, Γεωργίου Δριτσάκου με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. «Μάλιστα, το Υπουργείο δε διατίθεται απλά να προχωρήσει σε προσλήψεις, αλλά κινεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναπλήρωσης προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η πιθανότητα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο συνδέει την απόφαση με το σημερινό συμβάν στην Ικαρία τονίζοντας ότι «το παραπάνω είναι σημαντικό, ιδιαίτερα και μετά το σημερινό περιστατικό στον αερολιμένα Ικαρίας και την αιφνιδιαστική ασθένεια τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου που υπηρετεί στο νησί».

Σε ερώτηση του «ethnos.gr» για τις ειδικότητες, στις οποίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα προσλήψεις, πηγές του υπουργείου σημείωσαν ότι αυτά αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό συμβάν με τους τομεάρχες Μεταφορών Νίκο Παππά και Χρήστο Γιαννούλη να επισημαίνουν πως «η Ικαρία πληρώνει την εμμονή Μητσοτάκη-Καραμανλή στην αποδυνάμωση της ΥΠΑ». Οι δύο τομεάρχες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται «υποδειγματικά ανεπαρκής» προσθέτοντας ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του αεροδρομίου της Ικαρίας δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην κάλυψη αναγκών των κατοίκων του νησιού.

«Εν μέσω τουριστικής περιόδου και πανδημίας, ταξιδιώτες, κάτοικοι και ασθενείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ανεπάρκεια της Ν.Δ. Πληρώνουν την εμμονή των Μητσοτάκη και Καραμανλή στην αποδυνάμωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και όχι στην ενδυνάμωσή της. Η «αριστεία» να αναλάβει τις ευθύνες της» καταλήγουν

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών