LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|08
2021
21:37

Τατόι: Μόνον συσκευασμένα πολύτιμα αντικείμενα μεταφέρθηκαν υπό τον φόβο της πυρκαγιάς

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστρέψουν στους χώρους φύλαξής τους εντός του κτήματος

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν, αργά χθες τη νύχτα, κάποια από τα δεκάδες χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που φυλάσσονται σε ειδικούς στεγασμένους χώρους εντός του κτήματος Τατοΐου. Η απόφαση ελήφθη από κοινού από την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συντόνισε και την επιχείρηση της μεταφοράς, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά είχε περικυκλώσει τα ιστορικά όρια του κτήματος και κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εισόδου της στον ιστορικό πυρήνα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μεταφέρθηκαν μόνο συσκευασμένα αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε κίνδυνος να υποστούν ζημιές κατά τη μεταφορά τους. Τα αντικείμενα αυτά πρόκειται να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στους χώρους φύλαξής τους εντός του κτήματος.

Tatoi_koytes
 

Παρούσα κατά την μεταφορά ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία επέστρεψε εσπευσμένα, χθες το μεσημέρι, από την υπηρεσιακή περιοδεία της στις Κυκλάδες και μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.


Να θυμίσουμε πως μέσα στο πρώην βασιλικό κτήμα βρίσκονται περίπου 100.000 αντικείμενα μεταξύ των οποίων βασιλικές άμαξες, αυτοκίνητα αντίκες, έργα τέχνης, βιβλία, πανάκριβα  είδη διακόσμησης, ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα κ.α. μεγάλο μέρος των οποίων έχει καθαριστεί και συντηρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο να εκτεθούν στο κοινό όταν θα δημιουργηθεί ο εκθεσιακός χώρος που περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου, συνολικού προϋπολογισμου περί των 100 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου θα καλύφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Tatoi_-_katharismos
Πρόσφατη εικόνα από το Τατόι μετά τους εντατικούς καθαρισμούς από την Πολιτική Προστασία
 
Η χθεσινή, μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, πάντως, ανέδειξε την ανάγκη κατάρτισης οργανωμένων επιχειρησιακών σχεδίων πυροπροστασίας αλλά και εκκένωσης του Τατοΐου έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία σε έκτακτες καταστάσεις. Τους προηγούενους δύο μήνες πάντως έγιναν από την Πολιτική Προστασία, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, εκτεταμένοι καθαρισμοί, αποψίλωση ενώ παράλληλα υπογειοποιήθηκαν τα καλώδια και  δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κτήματος, εργασίες που όχι μόνον άλλαξαν εντελώς την εικόνα του αλλά ήταν και απαραίτητες για την ασφάλειά του.

Πηγή: Protothema.gr

Tags: Τατόι

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών