LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|09
2021
06:33

Λέκκας για την έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα: Προκαλεί έκπληξη η σεισμική δραστηριότητα

Έκπληξη από το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε ηφαιστειακή επιφανειακή δράση, δηλώνει ο καθηγητής Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ηφαιστειακή δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νήσο La Palma και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές των Καναρίων Νήσων, οι οποίες μας ενημερώνουν για κάθε εξέλιξη» δήλωσε ο καθηγητής Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Λέκκας: Έκπληξη για τη σεισμική δραστηριότητα

«Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε ηφαιστειακή επιφανειακή δράση με μεγάλους πίδακες λάβας οι οποίοι αναδύονται μέσα από πολλαπλά κύρια ρήγματα. Εντυπωσιακή είναι εξάλλου και η εδαφικές παραμόρφωση στην επιφάνεια που καταγράφηκαν από δορυφορικά συστήματα» δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος  του ΟΑΣΠ.

Η περίπτωση της La Palma αποτελεί για εμάς μία τεράστια εμπειρία για τη διαμόρφωση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και στη χώρα μας, συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Συναγερμός στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μετέβη εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου εξερράγη νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα.

«Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη», που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (σ.σ χθες), με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα (σ.σ χθες) στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Μελετλίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι από την έκρηξη δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά και ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε», εξήγησε. Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

Εκκενώσεις οικισμών

Την υποχρεωτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων, που έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα. Η τοπική κυβέρνηση («Καμπίλδο») κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου. Δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη, ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά και διατάχθηκε η εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε

Ζητήθηκε επίσης από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους με φειδώ. Με βάση τις προβλέψεις της Καμπίλδο, η λάβα αναμένεται να κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά, προς κατοικημένες και δασωμένες περιοχές, προτού να καταλήξει στην ακτή. Στα πλάνα που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα φαίνονται εντυπωσιακοί πίδακες λάβας και πυκνός καπνός. «Σε καμία περίπτωση μην πάτε κοντά στη ροή της λάβας. Αν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, μείνετε μέσα στο σπίτι σας» προειδοποίησε ο δήμος τους κατοίκους.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Miguel Calero

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ