LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|09
2021
21:58

Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Μακεδονία - Χάος στα νοσοκομεία

Εφιάλτης ξανά στη Βόρεια Ελλάδα, λύγισε το ΕΣΥ στη Μακεδονία, σαρώνει ο κορονοϊός.

Στιγμές του κύματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα που παρέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ξαναζούν στη Βόρεια Ελλάδα. Εφιαλτικά είναι τα δεδομένα που έρχονται από τα νοσοκομεία της Βόρειας και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το ΕΣΥ έχει ήδη λυγίσει και σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν υπάρχει ούτε μία κενή κλίνη.

Διά μέσου του προέδρου της, κ. Μιχάλη Γιαννάκου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενημερώνει πως διασωληνωμένοι ασθενείς κρατούνται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Η κατάσταση είναι ξανά τραγική και παντελώς απαράδεκτη.

Δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλευτούν εν λόγω άνθρωποι, των οποίων η υγεία είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από λεπτό σε λεπτό. Οι οικείοι τους, αναμένουν εναγωνίως να γίνει αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Οι διασωληνωμένοι άνθρωποί τους, να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.

Ύστερα από τόσα κύματα της COVID-19, κατά τα οποία είδαμε το ΕΣΥ να παραλύει, το πάθημα δεν έγινε μάθημα για τους αρμοδίους. Δεν ελήφθησαν μέτρα για την επόμενη έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, η οποία λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή. Πολίτες ξεμένουν ξανά εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους, υπό συνθήκες που είναι επίσης απαράδεκτες.

Διαβάστε όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

Η κατάσταση στις ΜΕΘ τις Κεντρικής Μακεδονίας είναι οριακή. Διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού είναι εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους, μέχρι και για 24 ώρες, σε λίστα αναμονής για να διεκπεραιωθούν (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου).

Λόγω αναστολών εργασίας, είναι αδύνατη η λειτουργία νέων αυτοσχέδιων κλινών ΜΕΘ, όπως στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή εργασίας.

Οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γέμισαν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία και υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής τα οποία διεκπεραιώνονται ευτυχώς ακόμη μέσα στο 24ωρο.

Παράδειγμα 4 διασωληνωμένα περιστατικά χθες στο ΑΧΕΠΑ, ένα σήμερα στο Παπανικολάου. Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας.

Και βέβαια τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ όπως στη δεύτερη και την τρίτη φάση της πανδημίας, λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της τηλεόρασης:

Πότε είναι ποιο επικίνδυνο; Να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού με την επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή με δύο rapid test την εβδομάδα ή να μην υπάρχουν ΜΕΘ και να καταλήγουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής ΜΕΘ;

Δέστε πόσο οριακή είναι σήμερα η κατάσταση σε ΜΕΘ στη Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία και δεν τολμούν να διορθώσουν το σφάλμα των αναστολών σε ένα κλάδο που είναι εμβολιασμένος κατά 95%:

ΜΕΘ Κεντρικής Μακεδονίας:

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες. Χθες υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής, για να βρεθεί ΜΕΘ. Ευτυχώς βρέθηκε.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 ασθενείς στις 30 κλίνες. Υπήρχε το πρωί ένας διασωληνωμένος στο ΤΕΠ COVID, μετά από εφημερία, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι. Στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Κανείς ασθενείς στις 4 κλίνες.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΣΕΡΡΕΣ: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.

ΕΔΕΣΣΑ: Κανείς ασθενής στις 5 αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ: 106, με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες - της ΕΔΕΣΣΑΣ.

ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ: 89.

ΚΕΝΕΣ: 12 - και οι 5 αυτοσχέδιες της ΕΔΕΣΣΑΣ.

Στη Δυτική Μακεδονία οι κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού που λειτουργούν είναι ελάχιστες. Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Πτολεμαΐδα που είναι γεμάτες και 5 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στην Κοζάνη - οι 3 είναι γεμάτες. Κανένα των άλλων νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας δεν διαθέτει ΜΕΘ κορονοϊού.

Τα περιστατικά διακομίζονται προς την Κεντρική Μακεδονία, με την κατάσταση να είναι οριακή. Να διορθωθεί το λάθος των αναστολών εργασίας. Κρίμα να κινδυνεύουν ασθενείς για ένα λάθος...

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ