LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|09
2021
20:27

Γερμανία Εκλογές - SPD: «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε»

Δήλωση από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Την ίδια ώρα σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα των κρίσιμων γερμανικών εκλογών καθώς σύμφωνα με τα exit polls Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες θα αναμετρηθούν μέχρι την τελευταία ψήφο για να κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής.

Ισοπαλία ανάμεσα σε SPD και CDU δείχνει το πρώτο exit poll, το οποίο δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμέσως επόμενο exit poll για λογαρισμό του ZDF δείχνει προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών για 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, τόσο το SPD του Όλαφ Σολτς, όσο και το CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν από 25% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι με 15%, ενώ ακολουθούν AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») και FDP με 11% έκαστο και η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει 5%.

ard.jpg

Σημειώνεται ότι η πρόγνωση που δημοσίευσε το ZDF λίγη αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δίνει βραχεία κεφαλή στο SPD, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 26% των ψήφων, ενώ το CDU το 24%. Όταν δημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο poll, στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Τα γερμανικά exit polls θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα και αφού δίνουν ένα τόσο οριακό αποτέλεσμα, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τα πρώτα αποτελέσματα καταμέτρησης των ψήφων νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, εάν το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ οριακό δεν αποκλείεται να έχουμε ξεκάθαρο νικητή αργά τη νύχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.

Το προφίλ του Όλαφ Σολτς: Ο αντικαγκελάριος που ετοιμάζεται να διαδεχτεί την Μέρκελ

Ο Όλαφ Σόλτς, είναι ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του SPD να αυξάνονται και βάσει δημοσκοπήσεων μοιάζει το φαβορί για την Καγκελαρία. Θεωρείται ένας πολιτικός που έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις στη σταδιοδρομία του και σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα διακρίνεται από νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από το πόστο του υπουργού Οικονομικών του έδωσαν πολλούς πόντους στην γερμανική κοινή γνώμη.

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1958 στην Κάτω Σαξονία αλλά μεγάλωσε στο Αμβούργο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος εργατολόγος ενώ στη συνέχεια μπήκε στην πολιτική και από σοσιαλιστής υπερασπιστής εργαζομένων έγινε δήμαρχος Αμβούργου από το 2011 έως το 2018 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ο Σολτς, είναι υπεύθυνος για την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την οικονομία και τους πολίτες της χώρας ώστε να βγουν από την κρίση της πανδημίας. Όπως υπογραμμίζουν τα γερμανικά μέσα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αριστερός ή ριζοσπάστης αλλά περισσότερο ένας συντηρητικός σοσιαλδημοκράτης που όμως εκπέμπει αυτοπεποίθηση.

Όπως τονίζει στο ethnos.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κ. Γρηγοριάδης «κατά την άποψή μου ο Σολτς, παρόλο που ανήκει σε άλλο κόμμα αποτελεί τον πιο κοντινό διάδοχο της Μέρκελ καθώς είναι εκείνος που εγγυάται τη συνέχιση αρκετών πολιτικών απόψεων της Μέρκελ για την «μετά Μέρκελ εποχή». Εν αντιθέσει ο Λάσετ στηρίζεται περισσότερο από τα επιχειρηματικά Λόμπι της περιοχής του, δηλαδή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και γενικότερα έχει μία περισσότερο επιχειρηματική προσέγγιση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα με αποτέλεσμα να βάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δεύτερη μοίρα». 

Όπως υπογραμμίζει στην προεκλογική του εκστρατεία ο Σολτς θέλει:

  • να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλοσυνταξιούχους 
  • να τους αυξήσει για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο. 
  • να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, 
  • να χτίσει 400.000 σπίτια τον χρόνο 
  • να περάσει μια σειρά μέτρων για το κλίμα.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FOCKE STRANGMANN

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ