LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|03
2019
08:37

Ουγγαρία: Ερωτήματα μετά τη σύλληψη του τζιχαντιστή εκτελεστή που είχε περάσει ως «πρόσφυγας» από την Ελλάδα

Ο Φ. Χασάν ταξίδευε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, επί μακρόν και χωρίς καμία δυσκολία - Είχε δολοφονήσει 20 άτομα, επειδή ένας συγγενής τους αρνήθηκε να ενταχτεί στους κόλπους του Ισλαμικού κράτους

Ερωτήματα συνεχίζει να εγείρει η υπόθεση του φερόμενου ως Σύριου τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Ουγγαρία. Και αυτό, διότι πέρασε με χαρακτηριστική ευκολία από την Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, τον είχε αναγνωρίσει ως πρόσφυγα πολέμου. Ο Φ. Χασάν, όπως είναι το όνομά του, ταξίδευε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, επί μακρόν και χωρίς καμία δυσκολία. Μέχρι που συνελήφθη στην Βουδαπέστη από την τοπική αστυνομία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Ουγγαρία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζει μία ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική έναντι των μεταναστών.

Εντύπωση προκαλεί ότι μόλις την τελευταία στιγμή απετράπη η απέλασή του στην Ελλάδα. Οι αρχές ασφαλείας της Ουγγαρίας συνεργάστηκαν με την ευρωπαϊκή υπηρεσία συντονισμού Δικαιοσύνης Eurojust. Επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του, ανταλλάσσοντας στοιχεία. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι ένας από τους πιο γνωστούς εκτελεστές των τζιχατζιστών στην Συρία. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι διακίνηση ανθρώπων, κλοπές, υπόγειες διασυνδέσεις με τρομοθύλακες. Έχει, μάλιστα, δολοφονήσει 20 άτομα, επειδή ένας συγγενής τους αρνήθηκε να ενταχτεί στους κόλπους του Ισλαμικού κράτους.

Το συγκριμένο περιστατικό επαναφέρει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι για μία ακόμα φορά η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως χώρα τράνζιτ τζιχαντιστών. Κατά τις χρονιές 2015 και 2016 αποτέλεσε ένα από τα βασικά περάσματα για τους Ευρωπαίους- και όχι μόνο- «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» που ταξίδεψαν από και προς τη Συρία και το Ιράκ, για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών «μαχητών». Το ζήτημα παίρνει νέες διαστάσεις όταν αποδεικνύεται ότι ένας γνωστός εκτελεστής όχι απλά πέρασε, αλλά και αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας πολέμου. Δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό περιστατικό. Λίγους μήνες νωρίτερα, οικογένειες Κούρδων Γεζίντι κατήγγειλαν ότι απειλούνται από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Ελλάδας. Ομάδα Σύριων που είχαν φθάσει στη Λέσβο από το Ντέιρ αλ Ζορ, ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS, χρησιμοποιούσε βία με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενη το νόμο της Σαρίας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι μετά την πτώση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και τον επανέλεγχο και του τελευταίου προπύργιού του, πολλοί από τους μαχητές του διασκορπίζονται. Μπορεί πολλοί να εξουδετερώθηκαν, αλλά άλλοι πρόλαβαν να ξεφύγουν.
 
Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι μετά την απώλεια του «χαλιφάτου» του σε Ιράκ και Συρία το «Ισλαμικό Κράτος» θα επιδιώξει με θεαματικές τρομοκρατικές επιθέσεις να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για να συνεχίσει να κρατά τα ηνία του τζιχάντ.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ