LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|03
2019
20:59

Η Ιταλία «χαλαρώνει» τις ποινές για τους ιδιοκτήτες που πυροβολούν εισβολείς

Ο επονομαζόμενος νόμος «νόμιμη άμυνα» καθιστά πιο δύσκολη την καταδίκη ιδιοκτητών που υπερασπίζονται την περιουσία τους

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου καθίσταται δυσκολότερο για τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος ανθρώπων που έχουν πυροβολήσει επίδοξους ληστές, που εισέβαλαν στους χώρους τους.

Ο επονομαζόμενος νόμος για τη «νόμιμη άμυνα» συνιστά μια νίκη για τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας.

Τα βίαια εγκλήματα στην Ιταλία έχουν καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον αριθμό των ανθρωποκτονιών να έχει μειωθεί σε ποσοστό 16,3% σε ετήσια βάση, έως τον Αύγουστο του 2018, και των ένοπλων ληστειών σε ποσοστό 12,3%.

Εντούτοις, ο υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι διατηρεί το θέμα στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας, διατυπώνοντας δημοσίως τη στήριξή του προς τους ανθρώπους που διώκονται επειδή πυροβόλησαν ληστές.

«Είναι μια υπέροχη ημέρα για τους Ιταλούς» είπε σε δημοσιογράφος, αφότου το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως της Γερουσίας, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή.

«Εντέλει, εγγυόμαστε ξεκάθαρα την ιερή αρχή της νόμιμης άμυνας για τους ανθρώπους που τους έχουν επιτεθεί στα σπίτια τους, τα καταστήματά τους ή τα μπαρ τους».

Επιβεβαιώνοντας ότι η άμυνα είναι σε κάθε περίπτωση νόμιμη, όταν ο πολίτης νιώθει ότι απειλείται από επίδοξους ληστές που έχουν εισβάλει στην ιδιοκτησία του, η νομοθεσία δυσκολεύει τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος εκείνων που τους πυροβολούν.

Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να κατηγορούνται για υπέρμετρη βία, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι πυροβόλησαν τους διαρρήκτες ενώ τελούσαν «υπό κατάσταση βαθιάς σύγχυσης λόγω του κινδύνου» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αυστηρότερες ποινές κάθειρξης για τη διάρρηξη και την ένοπλη ληστεία.

Κεντροαριστερά κόμματα και μερίδα δικαστών διατυπώνουν φόβους ότι θα είναι δύσκολη η ερμηνεία του νόμου, θα αυξηθεί η χρήση των όπλων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να νομίζουν ότι μπορούν να ανοίγουν πυρ εναντίον εισβολέων χωρίς να τιμωρούνται.

«Το να πυροβολεί κανείς τον άλλο πισώπλατα δεν θα είναι ποτέ νόμιμο» διαβεβαίωσε η Τζούλια Μποντζόρνο, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Λέγκας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ