LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

25|10
2021
21:05

Πέραμα: Τι κατέθεσε ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για την αιματηρή συμπλοκή

Αντιστράτηγος ανέλαβε την έρευνα για τις εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων

Λεπτομέρειες αναφορικά με την κατάθεση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που βρισκόταν στο Πέραμα στη μοιραία καταδίωξη που κόστισε τη ζωή ένος 20χρονο έφερε στο φως το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Open και η Μίνα Καραμήτρου.

Ο υπαστυνόμος που βρισκόταν στο Πέραμα, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση αφού ήταν προϊστάμενος των αστυνομικών, στην κατάθεσή του σημείωσε: «Όταν εμβόλισε τα δύο πρώτα δίκυκλα καταλάβαμε ότι ο οδηγός του οχήματος θα έκανε τα πάντα για να διαφύγει ακόμα και να σκοτώσει αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στην πορεία του. Τότε από το φόβο μου και την ταραχή μου ότι θα σκότωνε τους συναδέλφους προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή τους και μη έχοντας άλλο τρόπο να σταματήσουμε το όχημα πυροβόλησα σημαδεύοντας τα ελαστικά του αυτοκινήτου προκειμένου να ακινητοποιηθεί. Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς βγήκε ο συνοδηγός από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει στην οδό Ελπίδος προς τα κάτω. Τότε εγώ ευρισκόμενος στην δεξιά μεριά του αυτοκινήτου δηλαδή της μεριάς του συνοδηγού πυροβόλησα ξανά σημαδεύοντας το αυτοκίνητο προκειμένου να το ακινητοποιήσω και να σώσω τη ζωή των συναδέλφων μου καθώς δεν είχε σταματήσει την πορεία του»..

Σε σχέση με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου, αυτή έχει ανατεθεί σε αντιστράτηγο και δεν αφορά μονάχα την εντολή γιατί δεν σταμάτησε η καταδίωξη αλλά γιατί στην καταδίωξη δεν στάλθηκαν και οχήματα ή και γιατί δεν κινητοποιήθηκε και η ΟΠΚΕ. 

Κούγιας: Δεν έδωσε εντολή το κέντρο επιχειρήσεων για να σταματήσει η καταδίωξη

Ότι οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα ουδέποτε έλαβαν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας να σταματήσουν την καταδίωξη υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις διευκρινήσεις απαραίτητες «για την ολοκληρωμένη εικόνα που πρέπει να έχουν τα ΜΜΕ» σε σχέση με την υπόθεση. Στην ανακοίνωσή του ο Α. Κούγιας επισημαίνει ότι ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των εφτά αστυνομικών έχει ασκηθεί στους δύο επιζήσαντες της καταδίωξης, καθώς και ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί υπηρετούν και υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις πριν τη ΔΙ.ΑΣ. για περισσότερο από μία τριετία.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για την υπόθεση

Ως γνωστόν, το δικηγορικό μας γραφείο δια του επικεφαλής μας κου Αλεξίου Κούγια έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία εις βάρος του νεαρού Ρομά στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του συνεπιβάτη του, ο οποίος ευτυχώς διεσώθη.

Μετά τη μελέτη της δικογραφίας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τρεις διαπιστώσεις μας, τις οποίες δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πριν λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας:

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και ήδη είναι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών οι δύο επιζήσαντες της τραγωδίας και εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος και ο άλλος διαφεύγει της σύλληψης και δεν έχει ακόμη είτε συλληφθεί είτε παραδοθεί και καταζητείται, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για αυτή την συμπεριφορά, αφού είναι σίγουρο ότι διαφεύγει γιατί θέλει να αποφύγει να δώσει απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις για την παράνομη συμπεριφορά του.

Αυτή η διαπίστωση νομικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης των εντολέων μας για τις πράξεις των αποπείρων ανθρωποκτονίας εις βάρος τους δημιουργώντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο για να αναγνωριστεί ότι ό,τι έπραξαν έγινε υπό τις νομικές προϋποθέσεις της αμύνης.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι εκ παραδρομής ή εκ προθέσεως, μάλλον για πολιτικούς λόγους, κάποιοι παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους περί του ότι δήθεν υπήρξε επικοινωνία με τους εντολείς μας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου δήθεν τους εδίδετο η εντολή να μην συνεχίσουν την καταδίωξη.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και η αλήθεια είναι η εξής: πράγματι υπήρξε τέτοια εντολή σε άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δεν αφεώρα την ομάδα των εντολέων μας, οι οποίοι ανήκουν στην «Ομάδα Χαϊδαρίου», αλλά σε άλλη ομάδα που είναι η «Ομάδα Καμινίων».

Τρίτον, θέλουμε να ενημερώσουμε τα ΜΜΕ ότι όλα τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδος της ΔΙ.ΑΣ. δεν επελέγησαν στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία τριετία, αλλά όλοι υπηρετούν και υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις πριν τη ΔΙ.ΑΣ. πολύ περισσότερα χρόνια και ήσαν όλοι έμπειροι αστυνομικοί με εξαιρετικό παρελθόν για την συμπεριφορά τους στην αστυνομία και σε όσες υπηρεσίες υπηρετήσαν.

Αυτές οι διευκρινήσεις κατά την κρίση του κ. Αλέξιου Κούγια και των συνεργατών του γραφείου μας είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εικόνα που πρέπει να έχουν τα ΜΜΕ για αυτή την τραγωδία όπου έχασε την ζωή του δυστυχώς ένας συνάνθρωπος μας.

Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης - ερωτήματα για τους αστυνομικούς

Ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τη δράση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον  θάνατο του 21χρονου οδηγού του οχήματος που δεν σταμάτησε στον έλεγχο της Αστυνομίας αλλά και τον τραυματισμό του 16χρονου συνεπιβάτη του. Σημειώνεται ότι το τρίτο άτομο που επέβαινε στο αυτοκίνητο ξέφυγε και η έρευνα τον Αρχών για τον εντοπισμό του είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε, τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, όταν ο οδηγός εμβόλισε τις μηχανές τους με το όχημά του.

Το σπασμένο φινιστρίνι στο λευκό αυτοκίνητο, που κινείτο στην Λεωφόρο Θηβών στο ύψος του  Ρέντη θεωρήθηκε ύποπτο από τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το Κέντρο και η ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε ξανά το όχημα στο Αιγάλεω, όπου και άρχισε η καταδίωξη.

Μέσω της Λεωφόρου Αθηνών οι δράστες έφτασαν στην Λεωφόρου Σχιστού και από εκεί στην Λεωφόρο ειρήνης στο Πέραμα. Στην οδό Φρίξου το κλεμμένο ΙΧ εγκλωβίστηκε από λεωφορείο, ενώ οι αστυνομικοί ακολουθούσαν.

Τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου αποφάσισε να κάνει όπισθεν και άρχισε να εμβολίζει τις μηχανές τραυματίζοντας τους 7 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.  Εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αν και οι τρεις δράστες ήταν άοπλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε και ο τρίτος δράστης. Πρόκειται για έναν 16χρονο, τον οποίο οι αστυνομικοί  αναζητούν στην δυτική Αττική και τα Μέγαρα.

5407229.jpg

Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί μετά την καταδίωξη – Ερωτήματα για τη στάση τους

Στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί εντοπίστηκαν 38 κάλυκες, ενώ κανένας από τους τρεις δράστες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν οπλοφορούσε. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς στο σημείο.

Από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη οι επτά, οι οποίοι έκαναν χρήση των όπλων τους, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και το βράδυ του Σαββάτου οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά. Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, υπάρχει πληροφορία η οποία θα ερευνηθεί, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, όμως εκείνοι παράκουσαν.

Οι διάλογοι των αστυνομικών - Δεν αναφέρουν τραυματισμένο συνάδελφο

Οι διάλογοι των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της καταδιωξης αλλά και των πυροβολισμών.  

  • Συνάδελφοι είναι όλοι καλά;
  • Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.
  • Είναι όλοι καλά;
  • Δεν έχουμε δικό μας;
  • Είστε όλοι καλά;

Ο αστυνομικός περιέγραψε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων».

  • Μίλα μου, μίλα μου!
  • Έχει τραυματιστεί. «Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».
  • Ε, μίλα, μίλα!
  • Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα...

Πηγή: Εthnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor