LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|11
2021
13:08

SpaceX: Η NASA ανέβαλε την εκτόξευση της διαστημικής αποστολής για το Σάββατο

Η NASA επικαλέστηκε ιατρικό ζήτημα για ένα από τα μέλη του πληρώματος της διαστημικής αποστολής και ανέβαλε την εκτόξευση για το Σάββατο

Η NASA ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, μία σπάνια καθυστέρηση, που σχετίζεται με λόγους υγείας, στην εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το πυραυλικό διαστημικό όχημα της SpaceX.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή της εκτόξευσης μέσα σε μία εβδομάδα, με την επίκληση ιατρικού ζητήματος για ένα από τα μέλη του πληρώματος της διαστημικής αποστολής χωρίς να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη NASA, το ζήτημα που προέκυψε «δεν έχει επείγοντα ιατρικό χαρακτήρα και δεν σχετίζεται με την COVID-19».

Η NASA αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση του προβλήματος ή να ανακοινώσει ποιον από τους αστροναύτες αφορά.

Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά τότε αναβλήθηκε μέχρι την Τετάρτη εξαιτίας ασταθών καιρικών συνθηκών, ενώ τώρα προγραμματίστηκε για το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τη NASA.

Η τελευταία φορά που η NASA καθυστέρησε προγραμματισμένη εκτόξευση για ιατρικούς λόγους, αφορούσε το πλήρωμα πτήσης του διαστημικού λεωφορείου Atlantis το 1990, όταν ο διοικητής της αποστολής Τζον Όλιβερ Κρίτον, αισθάνθηκε αδιαθεσία. Η εκτόξευση αναβλήθηκε για τρεις ημέρες, μέχρι ο ίδιος να κριθεί ικανός για την πτήση, σύμφωνα με τη NASA.

Την καθυστέρηση ακολούθησαν δύο επιπλέον αναβολές της εκτόξευσης, που σχετίζονταν με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Το διαστημικό όχημα της SpaceX, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το Σαββατοκύριακο, αποτελείται από τη διαστημική κάψουλα πληρώματος Dragon, η οποία μεταφέρεται από ένα πύραυλο φορέα Falcon 9.

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 23:36 το Σάββατο (τοπική ώρα) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Φλόριντα.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τρεις Αμερικανοί αστροναύτες και ο συνάδελφος τους από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θα φτάσουν μετά από 22 ώρες και θα προσδεθούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε ύψος 400 χιλιομέτρων πάνω από τη γη, ώστε να αρχίσουν μία εξάμηνη επιστημονική αποστολή εντός του διαστημικού σταθμού και σε τροχιά γύρω από τη γη.

Για την ώρα, τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της διαστημικής αποστολής θα παραμείνουν σε καραντίνα ρουτίνας στις εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου, καθώς συνεχίζουν την προετοιμασία για την εκτόξευσή τους, σύμφωνα με τη NASA.

Στην περίπτωση επιτυχούς πραγματοποίησης της εκτόξευσης το Σάββατο, θα πρόκειται για την πέμπτη αποστολή μεταφοράς αστροναυτών από τη SpaceX μέχρι σήμερα. Η πρώτη εκτόξευση διαστημικού τουρισμού της εταιρείας έγινε το Σεπτέμβριο, στέλνοντας σε τροχιά το πρώτο πλήρωμα πολιτών για διαστημικό τουρισμό.

Για τη NASA, η αποστολή αυτή είναι η τέταρτη αποστολή διαστημικού πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το σύστημα διαστημικών μεταφορών της SpaceX σε 17 μήνες, μέσω μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εταιρία παραγωγής των πυραύλων έχει ιδρυθεί από τον Ίλον Μασκ το 2002. Ο ίδιος έχει ιδρύσει και την εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Tags: NASA, Space X

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ