LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

07|12
2021
17:06

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισε την έρευνα για τον φόνο ενός μαύρου εφήβου τη δεκαετία του 1950 στο Μισισιπή

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έκλεισε την εμβληματική έρευνα για τον φόνο τη δεκαετία του 1950 ενός μαύρου εφήβου, του Έμετ Τιλ, στο Μισισιπή ο οποίος αναδείχθηκε σε σύμβολο της μάχης των Αφροαμερικανών για τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το υπουργείο είχε ανοίξει ξανά την έρευνα για την υπόθεση το 2018 μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «The Blood of Emmett Till» (To αίμα του Έμετ Τιλ), το οποίο έγραψε ο καθηγητής Τίμοθι Τάισον του πανεπιστημίου Duke.

Σε αυτό ο Τάισον αναφέρει ότι η Κάρολιν Μπράιαντ Ντόνχαμ, μια λευκή γυναίκα η οποία είχε καταθέσει στη δίκη για τον φόνο του Τιλ το 1955 ότι ο 14χρονος Αφροαμερικανός της έκανε σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια, ανασκεύασε σε συνέντευξη που της πήρε το 2008 και δήλωσε ότι κάποια αποσπάσματα της κατάθεσής της ήταν ψευδή.

Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού εξέτασε την υπόθεση δεν βρήκε αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι η Ντόνχαμ όντως «δήλωσε στον καθηγητή ότι κάποιο μέρος της κατάθεσής της δεν είναι αληθινό».

«Κλείνοντας την υπόθεση χωρίς να ασκήσει διώξεις, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την άποψη ότι η κατάθεση που έδωσε η γυναίκα το 1955 ήταν αληθινή ή ακριβής», τόνισε το υπουργείο.

«Παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της εκδοχής της των γεγονότων, την οποία αντικρούουν όσοι ήταν με τον Τιλ όταν συνέβη το περιστατικό, όπως και η κατάθεση ενός μάρτυρα που παραμένει εν ζωή», πρόσθεσε.

Ο Τιλ, που επισκεπτόταν συγγενείς του στο Μισισιπή από το Σικάγο, απήχθη, χτυπήθηκε, δέχθηκε πυροβολισμούς και ακρωτηριάστηκε τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό με τη Ντόνχαμ, η οποία τότε ήταν 20 ετών. Το πτώμα του βρέθηκε 72 ώρες μετά την απαγωγή του σε ένα ποτάμι.

Αρχικά η γυναίκα είχε δηλώσει ότι ο Τιλ της σφύριξε και αργότερα πρόσθεσε ότι προσπάθησε να την πιάσει από τη μέση και έκανε σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια.

Η μητέρα του Τιλ είχε απαιτήσει το φέρετρο του γιού της να είναι ανοικτό στην κηδεία, ώστε ο κόσμος να δει τι υπέστη. Οι φωτογραφίες του ακρωτηριασμένου πτώματός του έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Ρόι Μπράιαντ, τότε σύζυγος της Ντόνχαμ, και ο ετεροθαλής αδελφός του Τζ. Ου. Μίλαμ κατηγορήθηκαν για τον φόνο του Τιλ, όμως οι δύο άνδρες αθωώθηκαν από σώμα ενόρκων στο οποίο συμμετείχαν μόνο λευκοί.

Αργότερα οι δύο ομολόγησαν σε συνέντευξή τους σε περιοδικό ότι απήγαγαν και σκότωσαν τον έφηβο. Οι δύο άνδρες έχουν πεθάνει, το 1994 και το 1998 αντίστοιχα.

«Δεν εκπλήσσομαι, αλλά η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης η εξαδέλφη του Τιλ, η 90χρονη Θέλμα Ράιτ Έντουαρντς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Tags: ΗΠΑ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ