LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|01
2022
22:58

Βόρεια Κορέα: Προχώρησε στην 3η δοκιμή πυραύλων σε λιγότερες από 10 ημέρες

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο βαλλιστικών πυραύλων σήμερα, την τρίτη της δοκιμή οπλικών συστημάτων σε λιγότερες από δέκα ημέρες, μόλις μερικές ώρες αφού αντέδρασε οργισμένα στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ για να διευρυνθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της, που η Πιονγκγιάνγκ θεώρησε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει σε «σθεναρή» αντίδραση.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, εντοπίστηκε και παρακολουθήθηκε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (short-range ballistic missiles, SRBMs) προς ανατολάς, προς τη θάλασσα, από την επαρχία Βόρεια Πιονγκάν.

Το λιμενικό της Ιαπωνίας ανέφερε και αυτό ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση πιθανόν βαλλιστικού πυραύλου ή πυραύλων 14:55 (σ.σ. τοπική ώρα· 07:55 Ελλάδας).

Οι δύο πύραυλοι φαίνεται πως έπεσαν στη θάλασσα εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο, οι πύραυλοι έφθασαν σε απόσταση 430 χιλιομέτρων και το μέγιστο ύψος της πτήσης τους ήταν τα 36 χιλιόμετρα.

Το ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην τρίτη δοκιμή πυραύλων μέσα στον μήνα είναι ασυνήθιστο. Οι δύο προηγούμενοι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν ήταν «βαλλιστικοί», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα ΜΜΕ, αναπτύσσουν δηλαδή εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν ελιγμούς εν πτήσει.

Αντίθετα με τη σημερινή, στις δύο προηγούμενες δοκιμές εκτοξεύθηκε μόνο ένας πύραυλος από την επαρχία Τζαγκάνγκ.

Σύμφωνα με τον Κιμ Ντονγκ-γιαπ, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, σήμερα καθηγητή πανεπιστημίου, οι δοκιμές μπορεί κάλλιστα να εντάσσονται «στα χειμερινά γυμνάσια» και ταυτόχρονα να αξιοποιούνται για να «σταλεί ένα μήνυμα στις ΗΠΑ».

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας των απαγορευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων.

Η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «κλιμακώνουν εσκεμμένα» την κατάσταση.

Εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τη «συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο», διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/YONHAP

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ