LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

20|01
2022
10:55

Μπάιντεν: Εκτιμώ ότι ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία - «Αν το κάνει, θα λογοδοτήσει»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει - και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Διαβεβαίωσε για την υποψηφιότητά του

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι θα προκρίνει ξανά τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να είναι στο πλάι του στο ψηφοδέλτιο όταν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Θα είναι η συνυποψήφιά μου», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη γυναίκα και πρώτη εκπρόσωπος φυλετικής μειονότητας που κατέλαβε το αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει αφότου το ανέλαβε.

«Κάνει καλή δουλειά», για παράδειγμα στο ζήτημα της πρόσβασης των μειονοτήτων στις εκλογές, διαβεβαίωσε μολαταύτα ο Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για το καίριο ζήτημα αυτό έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, ενώ αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες του αρχηγού του κράτους να επανεκλεγεί θα αυξάνονταν εάν διάλεγε κάποιο άλλο πρόσωπο να τον πλαισιώσει στο «ticket», το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση για την ώρα να άρει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλονται σε προϊόντα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν τηρεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι τιμωρητικοί δασμοί στην Κίνα μένουν

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης αμερικανικών εταιρειών ζητούν να αρθούν ή να ανασταλούν οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, εργάζεται πάνω στο ζήτημα.

Υπογράμμισε την αβεβαιότητα για το πότε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να αίρει τους δασμούς. «Η απάντηση είναι αβέβαιη. Είναι αβέβαιη», επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να μπορώ να σας πω ότι (οι Κινέζοι) τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ότι έχουν ήδη πάει παραπέρα από τις δεσμεύσεις τους, κι ότι είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος (των δασμών). Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Την 4η Οκτωβρίου η Κάθριν Τάι ανακοίνωνε πως η Ουάσινγκτον διεξάγει «ειλικρινείς συνομιλίες» με το Πεκίνο, χωρίς σκοπό να «αναζωπυρωθούν οι εμπορικές εντάσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παραμένουν σε ισχύ τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 370 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανήγγειλε διαδικασία εξαιρέσεων, για να βοηθηθούν όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σκληρά από την υπερδασμολόγηση.

Μερικές ημέρες αργότερα, συμπλήρωνε πως συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον Λίου Χε, σχετικά με κινεζικές εμπορικές πρακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει κακόπιστες, με στόχο να αποκατασταθεί διμερής εμπορική σχέση που τα μέρη θα διαχειρίζονται με «υπεύθυνο τρόπο».

Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει πολύ αόριστη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί τέτοια, στις συνομιλίες της με το Πεκίνο.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ