LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|01
2022
07:12

ΗΠΑ: Απειλούν τη Ρωσία με... ομοβροντία, αν πατήσει πόδι στην Ουκρανία - «Ρωτήστε τον Πούτιν αν θα έχουμε πόλεμο»

Η Ρωσία, την ίδια ώρα, περικυκλώνει την Ουκρανία με χιλιάδες στρατιώτες - Ο Μπλίνκεν, αφού συνάντησε τον Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη πως μόνο ο Πούτιν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν «θα έχουμε πόλεμο» - Δείτε βίντεο

Σκληρό φαίνεται πως ήταν το πολιτικό πόκερ της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελβετία όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στα ρωσοτουρκικά σύνορα, όπου η απειλή πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το αδιέξοδο φάνηκε πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσίανα θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την αποχώρηση των νατοικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να βάλει μπότα στην Ουκρανία. Η κάθε πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση, κάτι που προεξόφλησε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προτού καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης: Μυθοπλασίες και αλήθειες για την κρίση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, πάντως, αποκάλυψε εν μέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο δίκτυο ABC και τον δημοσιογράφο Τζωρτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή Good Morning America, λίγο μετά την συνάντησή τους. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως δεν περίμενε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την εν λόγω συνάντηση σημειώνοντας πως θεώρησε επίτευγμα το ότι πλέον οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν καλύτερα η μία τις απαιτήσεις της άλλης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πάντως τόνισε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται γύρω από τα ουκρανικά σύνορα. 
 
Όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι με τη Ρωσία ότι οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στην Ουκρανία συνιστά εισβολή που θα λάβει μια πολύ γρήγορη, ενωμένη και αυστηρή απάντηση. Ταυτόχρονα, με βάση την ιστορία, γνωρίζουμε πολύ καλά άλλα πράγματα που η Ρωσία δεν κάνει από το να στείλει στολές σε άλλη χώρα για να προσπαθήσει να την αποσταθεροποιήσει, να ανατρέψει την κυβέρνησή της, υβριδικές ενέργειες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κ.λπ. Κατέστησα εξίσου σαφές στον Υπουργό Λαβρόφ ότι θα απαντήσουμε και σε αυτούς με γρήγορο, αυστηρό και ενωμένο τρόπο, αλλά αυτό είναι ανάλογο με αυτό που κάνει η Ρωσία».

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στην «ερώτηση των ημερών», καθώς ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν να απαντήσει εάν «είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον πόλεμο». Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θα έπρεπε πραγματικά να ρωτήσετε τον πρόεδρο Πούτιν. Θα είναι τελικά ο πρόεδρος Πούτιν που θα αποφασίσει τι θα κάνει η Ρωσία. Αλλά εδώ βρισκόμαστε: Με βάση όσα ακούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα γράψουμε και τις δύο βαθιές ανησυχίες που έχουμε εμείς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι για τις ενέργειες της Ρωσίας, όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά ευρύτερα όταν πρόκειται για πράγματα που κάνει και απειλούν την ασφάλεια. Θα αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Ρωσία μαζί μας και θα θέσουμε στο τραπέζι κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε ο ένας το αίσθημα ασφάλειας του άλλου στο μέλλον. Και στη συνέχεια με βάση αυτό και με βάση την απάντηση της Ρωσίας, αναμένουμε ότι θα βρεθούμε ξανά μαζί στο τραπέζι και θα δούμε αν θα συνεχίσουμε να το προωθούμε μέσω της διπλωματίας.

»Αλλά Τζωρτζ, την ίδια στιγμή που το κάνουμε αυτό, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει αυτές τις δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, συνεχίζει να τις ενισχύει, συνεχίζει να κάνει βήματα που είναι κλιμακωτικά και όχι αποκλιμακωτικά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, το οποίο χτίζει μια πολύ ισχυρή, ενωμένη απάντηση από τους συμμάχους και τους εταίρους σε οποιαδήποτε ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα. Είναι πολύ σαφές, και το ξεκαθάρισα και πάλι σήμερα στον Υπουργό Λαβρόφ, ότι οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και θα προέλθει από εμάς, από την Ευρώπη και άλλους συμμάχους και εταίρους».

Δείτε βίντεο: 
 
Σε αυτό το κλίμα έντασης, η Ρωσία έστειλε νέο μήνυμα με το οποίο απειλεί με συνέπειες στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις «ανησυχίες» του Κρεμλίνου. «Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ενημερωθεί πως σε περίπτωση που δεν δώσει την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες μας, θα υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες» διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση δυνάμεων

Το ΝΑΤΟ απέρριψε, πάντως, κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.

Πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας, περικυκλώνουν την Ουκρανία

Την ίδια ώρα η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της. 

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολάς και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Τα πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας με το βλέμμα στην Ουκρανία

Η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Μόσχα μετέφερε στρατεύματα, άρματα μάχης και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αύξηση του εξοπλισμού και των κινήσεων στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική αστυνομία , από το άκρο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα στοιχεία για μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία προέκυψαν, όπως μεταδίδει η Daily Mail σε δορυφορικές εικόνες της 19ης Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν μια ομάδα μάχης που αναπτύχθηκε στη βάση Voronezh περίπου 200 μίλια από την Ουκρανία, καθώς και σειρές πυροβολικού αρμάτων μάχης και εξοπλισμού υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν στο Yelnya, 77 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Άλλες εικόνες δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεντρωμένο σε δύο βάσεις, τις Klintsky και Klimovo, που βρίσκονται μόλις 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Λευκορωσίας και όχι περισσότερο από 31 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ενημερωθεί ότι θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι τους για έως και «εννέα μήνες» αφού μεταφέρθηκαν χιλιάδες μίλια από τα ανατολικά της χώρας στη συνοριακή περιοχή και προειδοποιήθηκαν να αναμένουν εμπλοκή σε μια σύγκρουση στην Ουκρανία. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή νέοι στα σύνορα της Ουκρανίας.

53158777-10423473-Moscow_has_for_weeks_been_massing_tens_of_thousands_of_troops_ta-a-18_1642701925132
Πηγή: Daily Mail - protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ