LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|01
2022
09:42

Έξι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από την Καθολική Εκκλησία και η ιστορία τους - Καταπέλτης η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' γνώριζε για ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά, αλλά δεν ενήργησε όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 έως το 1981. 

«Ήταν ενημερωμένος για τα γεγονότα», δήλωσε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, καθώς το δικηγορικό γραφείο Westpfahl Spilker Wastl ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνας για την ιστορική σεξουαλική κακοποίηση στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου επί πολλές δεκαετίες. Η έκθεση ανατέθηκε από την ίδια την εκκλησία.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος σε τέσσερις περιπτώσεις», δήλωσε ο Πους. «Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και κυρώθηκαν από το κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική φροντίδα».

«Ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους. Ο Βενέδικτος, 94 ετών σήμερα, έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτήθηκε, το 2013. Η θητεία του επισκιάστηκε από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία, και τα ευρήματα των ερευνητών -που τώρα τον εμπλέκουν άμεσα σε αποτυχία να αποτρέψει και να τιμωρήσει την κακοποίηση- απειλούν να καταστρέψουν τη φήμη του πρώην ποντίφικα.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την κακοποίηση από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας 

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα κάνουν ιδιαίτερα επίκαιρο το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Procession» στο οποίο σκιαγραφείται η ψυχολογία έξι ανδρών που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ήταν παιδιά. 

Έξι άντρες που βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά στα χέρια των καθολικών κληρικών συναντιούνται για να σκηνοθετήσουν ένα θεραπευτικό πείραμα, που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσουν να δουλέψουν συλλογικά το τραύμα τους. Μέρος της διαδικασίας είναι να δημιουργήσουν φανταστικές σκηνές που βασίζονται σε αναμνήσεις, όνειρα και εμπειρίες, με σκοπό να εξερευνήσουν την κουλτούρα, την ιεραρχία και τις ιεροτελεστίες της εκκλησίας, οι οποίες διευκόλυναν τη σιωπή γύρω από την κακοποίησή τους. Με ένα νομικό σύστημα που έχει αποτύχει, αποκαλύπτεται η πιθανότητα για κάθαρση και μετάνοια, με έναν τρόπο που δεν είχαν φανταστεί! 

Ο σκηνοθέτης Robert Greene άφησε να τον καθοδηγήσουν τα έξι θύματα, έτσι ώστε κάθε απόφαση να είναι θεραπευτική για τους ίδιους. «Έχω μέσα μου τόσο θυμό και μίσος που δεν μπορώ να το βάλω σε λέξεις» ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα. Οι άνδρες έχουν μεγαλώσει αρκετά σε ηλικία κι όμως σε πολλές σκηνές ξαναγίνονται περίπου παιδιά καθώς ζωντανεύουν στη διήγησή τους οι τραγικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ήταν παραγωγοί, κάμεραμεν, ηχολήπτες, σε όλα. Υπήρχε ένα απίστευτο συναίσθημα εντός και εκτός σετ», υπογραμμίζει ο κινηματογραφιστής Robert Kolodny. 

Το ντοκιμαντέρ έρχεται να δείξει ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει ριζικά στην επούλωση των πληγών. Να διευκολύνει την επεξεργασία των τραυμάτων και του πένθους. Να φέρει κοντά τους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες φρικτές εμπειρίες. Οι Joe Eldred, Mike Foreman, Ed Gavagan, Dan Laurine, Michael Sandridge και Tom Viviano είναι οι πρωταγωνιστές. 

«Είστε δειλοί και ντροπή για την ανθρωπότητα»

Τον περασμένο Οκτώβρη είδαμε τη σοκαριστική έρευνα που αποδεικνύει ότι τα τελευταία 70 χρόνια, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά (κυρίως αγόρια 10-13 ετών) από τον γαλλικό κλήρο.

Ο Francois Devaux, θύμα της κακοποίησης από τη Γαλλική Εκκλησία και ιδρυτής της οργάνωσης «La Parole Liberee» θεωρεί ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς είναι ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπραχθεί. «Είστε δειλοί και ντροπή για την ανθρωπότητα. Υπάρχουν φρικτά μαζικά εγκλήματα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προδίδεις την εμπιστοσύνη, την ηθική, τα παιδιά». 

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι 60% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην συναισθηματική και σεξουαλική τους ανάπτυξη.  

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor