LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|01
2022
15:09

Κορωνοϊός: Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Έρευνα απαντά

Μέσα σε πόσα λεπτά ο SARS-CoV-2 αρχίζει να χάνει τη δυναμική του και μειώνεται η μεταδοτικότητά του; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σε πόσα λεπτά ο ιός SARS-CoV-2 χάνει την μεταδοτικότητά του; Στο καίριο αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Bristol με έρευνά τους που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός καθίσταται λιγότερο μεταδοτικός μετά από πέντε λεπτά έκθεσης στον αέρα. Η επιστημονική ομάδα ανήρτησε την έρευνα στο MedRxiv, τον ιστότοπο που αναρτά αδημοσίευτες εργασίες σχετικά με τις επιστήμες υγείας, περιγράφοντας αναλυτικά τα τεστ που σχεδίασε, με σκοπό την προσομείωση της συμπεριφοράς του ιού μετά την μετάδοσή του στον αέρα από ένα μολυσμένο άτομο.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η σύσταση και η υποχρέωση να φοράμε μάσκα έχουν σημαδεύσει την καθημερινότητά μας. Ο κύριος σκοπός της χρήσης της είναι η προστασία μας από ένα μολυσμένο άτομο και τα σταγονίδια που εκπνέει. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός, αφού μεταδοθεί στον αέρα, έχει μόνο πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να μολύνει άλλους ανθρώπουςΕάν το εύρημα αποδειχθεί ακριβές, η χρήση μάσκας γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι σταματά τη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταδοτικότητα του ιού άρχισε να μειώνεται μέσα σε πέντε λεπτά από την έκθεση στον αέρα, μάλλον λόγω αυξημένης ξηρότητας των σταγονιδίων και της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.  Διαπίστωσαν ότι μετά από 20 λεπτά, η μεταδοτικότητα του ιού μειώθηκε κατά 90%. Παρατήρησαν επίσης ότι ο πιο υγρός ο αέρας επιβράδυνε την απώλεια της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς και ότι η θερμοκρασία δεν είχε καμία επίδραση.

Παραμένουν βέβαια πολλά κενά στην έρευνα. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ταιριάζει στις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, στη νέα μέθοδο δεν συνυπολογίζονται ο αερισμός, το μέγεθος του δωματίου ή το ιικό φορτίο του μολυσμένου ατόμου. Και τέλος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο επίπεδο μεταδοτικότητας πρέπει να έχει ο ιός για να μολύνει ανθρώπους. 

Πηγή: ygeiamou.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ