LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|03
2022
23:17

Έκρηξη στη σελήνη: Το «παιχνίδι ευθυνών» και η άρνηση της Κίνας

Ένα εξάρτημα πυραύλου, βρίσκεται εκτός ελέγχου στο διάστημα και αναμένεται να συντριβεί στη Σελήνη αυτή την εβδομάδα.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ένας ενισχυτής πυραύλων, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει» την επιφάνεια της Σελήνης στις 4 Μαρτίου, καθώς για σχεδόν οκτώ χρόνια βρίσκεται στο διάστημα. Η επικείμενη σύγκρουση έχει πυροδοτήσει πολλές διαμάχες για το ποιος είναι υπεύθυνος, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τους ανθρώπους θα πέσει πάνω σε άλλο ουράνιο σώμα χωρίς να ήταν προδιαγεγραμμένο.

Το κινεζικό διαστημόπλοιο

Η σύγκρουση θα συμβεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης καθώς το κομμάτι, το οποίο είναι περίπου ένας τόνος «διαστημικών σκουπιδιών» όπως χαρακτηρίζεται, ταξιδεύει με περίπου 2,6 χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Αναμένεται να δημιουργήσει ένα σύννεφο συντριμμιών και να αφήσει πίσω του έναν μικρό κρατήρα, αν και δεν θα προκληθούν σοβαρές ζημιές στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, όμως η συντριβή δεν αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους ή άλλα διαστημόπλοια.

Το αντικείμενο είναι πιθανότατα μέρος ενός πυραύλου που εκτόξευσε ένα μικρό κινεζικό διαστημόπλοιο, που ονομάζεται Chang'e 5-T1, προς τη Σελήνη το 2014.

Ο εντοπισμός του πυραύλου

Τον Ιανουάριο, άτομα που ανήκουν στην ομάδα προστασίας του διαστημικού περιβάλλοντος και την ειρηνική χρήση του διαστήματος παγκοσμίως, υπολόγισαν ότι ένα κομμάτι ανθρωπογενών συντριμμιών επρόκειτο να χτυπήσει τη Σελήνη.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Bill Gray, ο οποίος ανέφερε ότι τα «διαστημικά σκουπίδια» είχαν άμεση σύνδεση με το SpaceX Falcon 9 που εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2015.

Το συγκεκριμένο σκάφος ήταν σε αποστολή να αναπτύξει έναν δορυφόρο παρατήρησης της Γης που ονομάζεται DSCOVR, για την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ο Gray αργότερα απέσυρε τον ισχυρισμό του και είπε ότι το τμήμα του πυραύλου πιθανότατα ανήκε στην Κίνα, η οποία αρνήθηκε την κατηγορία.

«Το 2015, (λανθασμένα)αναγνώρισα αυτό το αντικείμενο ως 2015-007B, το δεύτερο στάδιο του διαστημικού σκάφους DSCOVR. Τώρα έχουμε καλά στοιχεία ότι είναι στην πραγματικότητα το 2014-065B, το ενισχυτικό για τη σεληνιακή αποστολή Chang'e 5-T1», έγραψε ο Gray στις 12 Φεβρουαρίου.

Το «παιχνίδι ευθυνών»

Το παιχνίδι ευθυνών για το κομμάτι που βρίσκεται στο διάστημα, εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η Κίνα είπε ότι δεν είναι δικό της, ωστόσο ο Bill Gray εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ένας παλιός πύραυλος από μια σεληνιακή αποστολή που χρονολογείται από το 2014.

Οι ισχυρισμοί του έχουν υποστηριχθεί από τη NASA και άλλους ειδικούς, που πιστεύουν ότι προέρχεται από την αποστολή Chang'e 5-T1 της Κίνας, η οποία το αρνήθηκε. «Σύμφωνα με τα δεδομένα της Κίνας, το ανώτερο μέρος του πυραύλου της αποστολής Chang’e-5 έπεσε μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης με ασφαλή τρόπο και κάηκε ολοσχερώς», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ωστόσο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η Κίνα αναφέρθηκε στην αποστολή Chang'e-5, όχι στην παρόμοια αποστολή Chang'e 5-T1 (σ.σ. οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές) και πλέον οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η χώρα «μπέρδεψε» τις δύο αποστολές.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ