LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|05
2022
09:16

Μητσοτάκης: Έφτασε στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός για την κρίσιμη συνάντηση με Μπάιντεν - Τον υποδέχθηκε στο Blair House ο Τζορτζ Τσούνης

Στις ΗΠΑ για την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 22:30 (ώρα Ελλάδος). Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του ίδιου και της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης έφτασε και θα φιλοξενηθεί στο Blair House στην λεωφόρο Πενσυλβάνια. Εκεί τον υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από λίγες ημέρες. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ανήρτησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο Blair House ήδη κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

  • Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
  • Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
  • Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
  • Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
  • Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
  • Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
  • Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο «μενού» Μητσοτάκη - Μπάιντεν και το ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο ethnos.gr, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκτά ξεχωριστή συμμασία καθώς πραγματοποιείται σε ένα ρευστό σκηνικό και με την Άγκυρα να παίζει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι πόκερ. Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι διευρυμένη, ενώ δεδομένο είναι πως θα γίνει αναφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή εταίρο. Με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές στην Ουάσιγκτον.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία θα έχει και γεωπολιτικό «στίγμα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προέδρους σημαντικών Επιτροπών αλλά και με πρόσωπα που στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι επαφές αυτές γίνονται σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονικά στιγμή, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να γεφυρώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που έχουν «ψυχρανθεί» εξαιτίας της απόκτησης των ρωσικών S-400.

Την ίδια στιγμή στην «εξίσωση» μπαίνουν και τα F-35 στα οποία να σημειωθεί πως δεν έχει πρόσβαση η Άγκυρα. Το θέμα των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς ενδιαφέρει την Αθήνα και στο τραπέζι μπορεί να μπει μια συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί εδώ πως στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Παράλληλα στην Ουάσινγκτον θα συζητηθούν η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδος - ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 ) αλλά και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε η Αθήνα - όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- πήρε από την αρχή ξεκάθαρη και σαφή θέση παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται.

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Τουρκίας

Τον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Άγκυρα και το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, περνώντας μια εικόνα πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αυτό φαίνεται και από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και την «γραμμή» που ακολουθεί η Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για τις δύο χώρες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως στηρίζουν και έχουν σχέσεις με το PKK.

Χθες ο κ.Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός έναντι της Φιλανδίας, ενώ μένει να φανεί πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα. Είναι πάντως εμφανές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όσους ελιγμούς κρίνει απαραίτητους για να ενισχύσει τη θέση της, εκμεταλλευόμενη και τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Το ενεργειακό και οι επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη

Στο ενεργειακό κομμάτι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, με δεδομένο άλλωστε το στόχο της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Παράλληλα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον θα έχει οικονομικό «άρωμα» και κεντρική θέση στις επαφές του πρωθυπουργού θα έχουν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ