LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|05
2022
17:54

Λαμπρή η εορτή των Αγίων Ισαποστόλων και Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα

Μέσα στην ατέρμονη και ατελεύτητη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, εορτάστηκαν στην Ανδραβίδα Ηλείας λαμπρά και πανευλαβικά, με μία σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων το τριήμερο 19, 20 και 21 Μαΐου, οι ένδοξοι Ισαπόστολοι ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Θεόσταλτος Χριστιανός Αυτοκράτορας και η μητέρα του Αγία Ελένη στον ομώνυμο περικαλέστατο Μητροπολιτικό Ναό. Ο Μέγας Κων/νος και η μητέρα του η Αγία Ελένη ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των Χριστιανών και την εδραίωση της Χριστιανικής Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό, ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρό στον ουρανό με το αξιοθαύμαστο σημείο: «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», η δε Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού, επίσης με θαυμαστό τρόπο ο οποίος ήταν θαμμένος στην Γη εκεί στον φρικτό Γολγοθά. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είναι μεγάλος μόνο για την Εκκλησία μας αλλά και για την παγκόσμια ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας βάλλει τη δική του σφραγίδα στη ροή των ιστορικών πραγμάτων και για τούτο δικαία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Μεγάλου της Εκκλησίας αλλά και της Ιστορίας!
 
Την παραμονή της εορτής κατά τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων, ευλογώντας τους άρτους και κηρύσσοντας τον Θείον Λόγον. Στο τέλος προσέφερε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού τιμητική πλακέτα στον πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντα Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιότατο π. Κωνσταντίνο Καπατσούλια, ο οποίος συμπλήρωσε 55 χρόνια θεάρεστης και καλλίκαρπης Ιερατικής διακονίας. Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς επίσης την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους ευλαβών Χριστιανών. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, συνιερουργούντων δε του νέου Προϊσταμένου του εν λόγω Ιερού Ναού π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους και των Αιδ. π. Κωνσταντίνου Καπατσούλια και π. Παναγιώτου Νοδάρου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των λαμπρών εορταστικών μετά από δύο χρόνια περιορισμών και έντονης προσμονής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου στη Κεντρική Πλατεία της Ανδραβίδας και μπροστά από τον αρχαιοπρεπή Γοτθικό Ναό της Αγίας Σοφίας, πραγματοποιήθηκαν τα Γ΄ Κωνσταντίνεια, τα οποία διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδραβίδας και ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με θέμα: «Ελληνισμός της Χριστιανικής Ανατολής». Απηύθυναν χαιρετισμούς ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Διονύσιος Κεκάτος που εκπροσώπησε τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Ιωάννη Λέντζα και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ακολούθησαν οι εξής ενδιαφέρουσες ομιλίες: 1) «Ή Άλωση της Κωνσταντινούπολης την 29η Μαΐου 1453», με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Φωτόπουλο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών. 2) «Οι Εκκλησίες της Μικράς Ασίας στην Αποκάλυψη του Ιωάννου», με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Μπελέζο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. 3) «Από την Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης στην Ι. Μονή Παναγίας της Βλαχέρνας στην Κυλλήνη της Ηλείας», με ομιλήτρια την κ. Αθηνά Κονταλή Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ξεχωριστή βραδιά έκλεισε με χορευτικό πρόγραμμα από το Σύλλογο Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η ΕΣΤΙΑ».
 
andravia kon elenis 2
 
andravia kon elenis 3
 
andravia kon elenis 4
 
andravia kon elenis 5
 
andravia kon elenis 6
 
andravia kon elenis 7
 
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
 
(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo