LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|05
2022
09:53

Ευλογιά των πιθήκων: Το σχέδιο της Ελλάδας για τον εμβολιασμό - Ποιους θα αφορά

Στο «τραπέζι» των ειδικών ο κατά περίπτωση εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Δεν προκρίνεται το σενάριο για μαζικούς εμβολιασμούς.

Οι αρχές του υπ. Υγείας και οι Έλληνες επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται με σταθερό ρυθμό σε χώρες εκτός Αφρικής.

Στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες.

Συγκεκριμένα στις ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε, μιλώντας στο MEGA, και ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών, είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση, το εμβόλιο θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη λογική που υπάρχει να είναι κάθε χώρα να χαράξει τη δική της πολιτική εμβολιασμών, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποσαφηνίζει πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Υπενθυμίζεται πως το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο και στη χώρα μας σήμανε επισήμως στις αρχές. Το ευτυχές ήταν πως ο Άγγλος τουρίστας νοσούσε τελικά από ανεμοβλογιά. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Ελλάδα το επόμενο διάστημα δεν θα καταγρέψει κρούσμα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ