LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|05
2022
20:06

Σε διπλωματική και επιχειρησιακή επιφυλακή η χώρα για τουρκικές προκλήσεις

Μπαράζ παραβιάσεων μετά την επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Σε επιφυλακή είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με αφορμή όχι μόνο τις συνεχείς παραβιάσεις που πραγματοποιούν τουρκικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που χθες Δευτέρα αποτέλεσαν αφορμή για νέο μπαράζ δηλώσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη και του OPEN TV, μετά τα τελευταία γεγονότα, στην κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως πλέον η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά και για αυτόν τον λόγο άπαντες είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Η Αθήνα, ειδικότερα, θεωρεί σίγουρο ότι η Άγκυρα θα κρατήσει την ίδια ρητορική μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ενδεχομένως θα κλιμακώσει έτι περισσότερο τις προκλητικές ενέργειες μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένου ότι μπαίνει και σε προεκλογική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί τοποθετούνται σχετικά με ό,τι έγινε τα τελευταία 24ωρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως τις προηγούμενες ώρες. Η λογική που ακολουθούν είναι «βρείτε λύση, όπου υπάρχουν διαφορές, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα», ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Κομισιόν.

29 νέες παραβιάσεις από τουρκικά κατασκοπευτικά

Όσον αφορά στις τουρκικές κινήσεις από.. αέρος, τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν 29 νέες παραβιάσεις από τουρκικά και κατασκοπευτικά μαχητικά στο Αιγαίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη και του OPEN TV. H Τουρκία, στο μεταξύ, εξέδωσε και αντι-navtex για τη μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Tην ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να παραδοθεί η νέα πρόταση για τα F35.

«Θερμό» καλοκαίρι προμηνύει το τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων

Εκτός ελέγχου είναι η τουρκική προκλητικότητα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τραβά το σχοινί και να κλείνει τις πόρτες του διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας, με αποτέλεσμα να στρέφεται εκ νέου σε μια εμπρηστική ρητορική.

Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια πρωτοφανή αναφορά, λέγοντας πως «για εμένα δεν υπάρχει  πια Μητσοτάκης». Σε ανάλογο ύφος  σημείωσε πως δεν πρόκειται να ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μην μπορώντας να κρύψει την σφοδρή του ενόχληση για το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Ένα ταξίδι στο οποίο επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπήρξε θερμό κλίμα στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των F 35. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα παραμένει αποκλεισμένη  από τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς λόγω των ρωσικών S 400, ενώ δεν έχει δει φως ούτε στο θέμα των F 16.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου σε εκδήλωση για τα τουρκικά υποβρύχια, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. Με την οικονομία να μην μπορεί να ορθοποδήσει και τη γειτονική χώρα  να οδηγείται σε εκλογές το 2023 ο Τούρκος  πρόεδρος αναζητά τρόπους να τονώσει την δημοτικότητα του που έχει υποχωρήσει.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική- η οποία απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο- που προκαλεί έντονο προβληματισμό.  Η  τουρκική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί με παραβιάσεις του εθνικού  εναέριου χώρου, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Το τελευταίο διάστημα οι ροές όλο και αυξάνονται, γεγονός που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην Αθήνα που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν περίπου 600  πρόσφυγες/μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, Την ίδια στιγμή αυξημένες είναι οι ροές και στα χερσαία σύνορα, καθώς τα κυκλώματα των διακινητών φαίνεται πως επιχειρούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους την πτώση της στάθμης στον ποταμό Έβρο (λόγω των καλών καιρικών συνθηκών).

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει να τορπιλίζει το καλό κλίμα με την Αθήνα, επιχειρεί να αναθερμάνει  τις σχέσεις με αλλά κράτη στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και  στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ισραήλ θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδιώκοντας την  βελτίωση  των σχέσεων μετά από μια δεκαετία εντάσεων

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος  παίζει τα ρέστα του στο θέμα της ένταξης της  Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, και φαίνεται  πως για να  πει «ναι» αναμένει σημαντικά ανταλλάγματα. Η εκτίμηση είναι πως όταν πιέζεται ο κ. Ερντογάν απλώνει την βεντάλια των διεκδικήσεων και αυτή τη φορά φαίνεται πως έχει το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ. Το γεγονός πως μια σειρά θέσεων του δεν έχουν βρει  την αναμενόμενη ανταπόκριση στην Ουάσινγκτον - και δεν έχει έρθει η .. πρόσκληση για τον Λευκό  Οίκο- φαίνεται πως τον οδηγεί σε μια αμφιλεγόμενη στρατηγική και μένει να φανεί που θα σταματήσει

Η απάντηση της Αθήνας

Σπασμωδική ενόχληση της Τουρκίας εξ αιτίας της γενικότερης αναβάθμισης της Ελλάδας  στο διεθνές γίγνεσθαι βλέπει η κυβέρνηση. Στην Αθήνα τηρείται μια ψύχραιμη στάση και αυτό φάνηκε και από την χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ και ο Νίκος Δένδιας σήμερα έκαβνε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μετά τις αναφορές του κ. Ερντογάν. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» ανέφερε χαρακτηριστικά

Πάντως, στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και αναγνωρίζουν πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχει.. ήρεμα νερά. Και μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μην θέλουν να μπουν σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων με τη τουρκική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει την προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν όσο και στις επαφές στο Κογκρέσο  ενημέρωσε για τις κινήσεις τις Άγκυρας, παρουσιάζοντας και τους χάρτες με τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» .

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως κινήσεις αναθεωρητισμού δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, κάτι που φάνηκε και από την διεθνή αντίδραση που προκάλεσε ο πόλεμος  στην Ουκρανία. Παράλληλα αυτό που τονίζεται είναι πως η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και ο ρόλος που μπορεί μα διαδραματίσει η χώρα ως ενεργειακός κόμβος.

«Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν

«Ουδέν σχόλιο» έγινε στο μεταξύ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Εξάλλου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρώσια.

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.

Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

Αύξηση 20% των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με πέρσι 

Yπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Λιμενικό Σώμα -και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου- εξαιτίας πέντε ιστιοπλοϊκών σκαφών με 450 άτομα που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.

Αυξάνονται οι περιπολίες στον Έβρο - Εντολή για συλλήψεις

Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο. Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ