LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|06
2022
11:45

Νικολακόπουλος: «Σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία των δασών μας»

Τι είπε ο Ηλείος βουλευτής για το πρόγραμμα “Antinero”

Στην αυτοψία που διενήργησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στα σημεία που είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών “Antinero”, συμμετείχε και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά για το πρόγραμμα:

«Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο νομό μας το προληπτικό πρόγραμμα προστασίας του δασικού μας πλούτου που τιτλοφορείται “Antinero” και μας δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά να δούμε από κοντά την πορεία των εργασιών, αυτής της τόσο σημαντικής δράσης όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα δασικά μας οικοσυστήματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, με χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και περιλαμβάνει τον καθαρισμό ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, με την αφαίρεση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες καύσιμη ύλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συνολική έκταση 77.000 στρεμμάτων ανά τη χώρα, με την διάνοιξη και συντήρηση 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Μαζί με τον Υφυπουργό είδαμε από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται στο δάσος της Στροφυλιάς, σε μία έκταση 2.500 στρεμμάτων, και περιλαμβάνουν :αραιώσεις του δάσους από τα ξερά και άρρωστα δέντρα, κλαδεύσεις των ψηλών δέντρων, απομάκρυνση της βιομάζας και συντήρηση δασικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ €.

Σε ότι αφορά την Ηλεία συνολικά, μέσω του προγράμματος “Antinero”, έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί από τα Δασαρχεία Ολυμπίας και Αμαλιάδας σε εκτάσεις 1.000 στρ. και 1070,32 στρ. αντίστοιχα και επιπλέον για το Δασαρχείο Αμαλιάδας συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 240 στρ., μελέτη και καθαρισμός στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το δάσος Φολόης έκτασης 1.000 στρ. , μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δάσος Θινών Βαρθολομιού, Στροφυλιάς έκτασης 922.746,42 στρ., μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το παρθένο δάσος τοπικών κοινοτήτων Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου έκτασης 925.488,65 στρ. και μελέτη αντιπυρικής προστασίας για το δασικό σύμπλεγμα Καϊάφα- Στροφυλιάς έκτασης 776.864,15 στρ.. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2.597.000 ευρώ.

Πρέπει να επισημάνουμε βεβαίως ότι ανάλογος καθαρισμός δεν είχε γίνει ποτέ σε τέτοια έκταση και με τέτοιο αποτελεσματικό τρόπο και να σημειώσουμε επίσης ότι τα ξύλα που θα προκύψουν από τις αραιώσεις και τα κλαδοκοπές, τα Δασαρχεία θα τα διαθέσουν μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας σε πολίτες για θέρμανση.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, σε μεγάλη έκταση που στόχο έχουν να προστατέψουν το νομό μας από τις δασικές πυρκαγιές για να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση κάνουμε το πρώτο βήμα, πρέπει βεβαίως να λειτουργήσει και ο κατασταλτικός μηχανισμός και με δεδομένο ότι πολλές πυρκαγιές προκύπτουν από αμέλεια, εναπόκειται και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά να προστατεύσει τα δάση μας».

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών