LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|06
2022
17:56

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να σταματήσει η ακραία ρητορική – Δεν έκοψα τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Το γεγονός ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ακολουθήσει τη ρητορική έντασης που αναπτύσσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ παράλληλα σημείωσε ότι εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δοθούν με αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Τα μηνύματα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά και τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι πάρα πολύ σαφή. Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και υπάρχει δυστυχώς ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς θα οδηγήσει στην Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων. Το ζητούμενο σπίτι στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η οποία είναι παντελώς ανυπόστατη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως θα εξακολουθεί να καλεί την Τουρκία σε διάλογο ως έναν γείτονα που μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύουμε με κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, καθώς το ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και καλεί την Τουρκία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να μειώσει την ένταση ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν έχει κόψει o ίδιος τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Έχω πει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπογράμμισε ότι πρόκειται για « μία σημαντική απόφαση του στέλνει ένα μήνυμα». Θα πρέπει, ωστόσο, σημείωσε η Ουκρανία να  υλοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η ΕΕ στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα είχαμε και την ευρωπαϊκή σύνοδο μαζί με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων. Εκεί είχα την ευκαιρία να πω ότι υπάρχει μία δικαιολογημένη καχυποψία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.  Επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης».

Ακόμα ο πρωθυπουργός σχετικά με τα ενεργειακό υπογράμμισε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην αγορά ηλεκτρισμού. Πρόταση του είναι, ξεκαθάρισε, να υπάρξει αποδύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο και να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις αποφάσεις μόνο των ευρωπαίων και θα εξακολουθεί να στηρίζει οικογένειες και επιχειρήσεις όπως έχει κάνει την τελευταία περίοδο. «Εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες ώστε να μπορέσουμε στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες να μειώσουμε τις επιπτώσεις», είπε.

Τέλος, για τις εκλογές επισήμανε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσιο έργο να κάνουμε.Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και δεν θα γίνει ανασχηματισμός γιατί αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα που διαρκώς επανέρχεστε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».  

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ