LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|06
2022
18:49

Τσίπρας για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Δεν είμαστε δεδομένοι, αλλά αποφασισμένοι - Δείτε την ομιλία του

Τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σχολίασε στην έναρξη της παρέμβασης του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για «όποιον δεν κρύβεται πίσω από κορώνες επικοινωνίας ή και πίσω από το δάχτυλο του».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία όπως χαρακτηριστικά δήλωσε γιατί πριν λίγα λεπτά η Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, τονίζοντας μάλιστα ότι «η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Και δεύτερον, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί χτες μόλις, με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως είμαστε επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις, αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως είμαστε ανήσυχοι, γιατί μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου.

«Δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα Turkaegean, με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ειδική αναφορά στό ζήτημα. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ανήσυχοι, γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την, «επιλεκτική όραση και ευαισθησία των μεγάλων συμμάχων», προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως και είμαστε τέλος, ανήσυχοι ακόμη πιο πολύ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη για όλα αυτά. Και όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «έστω και τώρα, στο και πέντε, να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται». Να ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κ. Ερντογάν. Ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία.

Να ξεκαθαρίσει με δυο λόγια ότι δεν είμαστε δεδομένοι. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι.

Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά και με νόημα πως «και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω, ότι μια τέτοια πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια. Διαφορετικά, αν ο κύριος Μητσοτάκης επιμείνει στη ΙΧ εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και ταυτόχρονα ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των Τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό, τι ακολουθήσει».

Δείτε την ομιλία του:

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ