LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|07
2022
15:32

ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του Δημοσίου κατά της Novartis

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα όπου και ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου στη Δικαιοσύνη για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από ανώτατες δικαστικές πηγές σε σχέση με την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας Novartis».

Οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση τη αγωγής, τονίζοντας ότι αυτή έχει άμεση σχέση με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διαφάνειας του δημόσιου βίου και οφείλουν να πληροφορηθούν τόσο τα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην ως άνω αγωγή, όσο και τη νομική βάση στην οποία στηρίζεται το αίτημα και το ύψος της αιτούμενης αποζημίωσης.

«Οι πρόσφατες ιδιαίτερα σημαντικές δικαστικές εξελίξεις με την έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και καλώς ερευνήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Η παντελής κατάρρευση του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας, άφησε πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσους μαζί της επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη και να συγκαλύψουν το δεδομένο και ομολογημένο σκάνδαλο Novartis. Παράλληλα τίθεται πλέον μετ΄ επιτάσεως και το θέμα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με την διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για την ζημία που υπέστη από τις παράνομες πράξεις δωροδοκίας της Νοvartis στην Ελλάδα» επισημαίνουν στο αίτημα τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, Σ. Λάππας, Γ. Ραγκούσης, Δ. Αυγέρη και Γ. Γκιόλας.

«Πριν λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου 2022, ο υπουργός υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα για το ποσό των 214 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η αγωγή αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πράξεις των γιατρών που υπερσυνταγογράφησαν τα φάρμακα της εταιρίας αυτή. Ο κ. Πλεύρης δεν είπε λέξη για την ουσία το

σκανδάλου που είναι οι υπερτιμολογήσεις και δωροδοκίες κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να κυκλοφορήσουν, με υπουργικές αποφάσεις, νέα φάρμακα της εταιρίας Novartis» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσθέτουν: «Το θέμα της δωροδοκίες Ελλήνων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων αποτυπώθηκε στον συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο και τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της εκεί, όπου ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ αυτό ακριβώς, αποδεχόμενη να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 345 κ. δολ. ως αποζημίωση. Άλλωστε και το ΝΣΚ στην ομόφωνη γνωμοδότηση του τον Δεκέμβριο του 2020, με την οποία δίδει σαφείς οδηγίες στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε μια σειρά από δικαστικές, εξωδικαστικές και διοικητικές ενέργειες για να προασπίσει τα συμφέροντά του, επισημαίνει ότι οι αγωγές που πρέπει να ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του(ΝΠΔΔ)θα στηριχθούν βασικά στο περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της Novartis στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι περίπου ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για κατάθεση της αγωγής, δηλαδή πολύ πριν γίνουν γνωστές οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου, ο υπουργός Υγείας με απόφαση του (10-5-2022), είχε ορίσει ειδική επιτροπή για να διαπραγματευτεί εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς του δημοσίου με την εταιρεία Novartis».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ