LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|07
2022
17:34

Τσίπρας: Παράγοντας πολιτικής αστάθειας ο Μητσοτάκης - Θέλουμε προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

«Η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κι όχι διμέτωπο.

«Εμείς, για να δώσω μία απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και τις άλλες δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, αλλά μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσοι θέλουν μία προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν κάθε σενάριο για συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ήταν το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα κατηγόρησε ως παράγοντα πολιτικής αστάθειας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αναφερόμενος στις εκλογές ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως φαίνεται πως «είναι δύσκολο να «κάψετε» την απλή αναλογική».
Υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην απονομή της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα όπως είπε από την υπόθεση Novartis, και στο κράτος δικαίου. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας κι όχι μόνο για την 108η θέση στην ελευθεροτυπία, αλλά και για την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως το βασικό πρόβλημα στο Στρασβούργο ήταν πως σας στηλίτευσε κι ο εκπρόσωπος του Εμμανουέλ Μακρόν. Και άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τα εξώφυλλα που παρουσίασε στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως και ο Όρμπαν έβγαλε βίντεο με τις εφημερίδες στη Βουδαπέστη που του ασκούν κριτική. «Σας ευχαριστούμε κ. Μητσοτάκη που αφήνετε την "Αυγή" και τη "δημοκρατία" να κυκλοφορούν» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ως «αμετανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στην υπόθεση Νοβαρτις. «Δεν είστε αθώος πολιτικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «αρνείστε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αναφέρει πως δεν υπήρξε σκευωρία» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;» και πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την δήλωση που έχει κάνει από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης της υπόθεσης της δήθεν «σκευωρίας» Novartis «για αυτό θα σας πάμε μέχρι τέλους».

Εξαπατήσατε του συνταξιούχους

Για εξαπάτηση των συνταξιούχων κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην έναρξη της δευτερολογίας του. Στους συνταξιούχους του οποίους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε όλα τα κοινωνικά μερίσματα και την 13η σύνταξη.

«Θέλω να ξεκινήσω από ένα θέμα που απασχολεί τους απόμαχους του μόχθου, τους συνταξιούχους, που τους εξαπατήσατε προεκλογικά» και συνέχισε λέγοντας πως «τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά. Τώρα δίνετε πάλι υποσχέσεις, ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυξήσεις δεν θα δουν 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι».

«Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους όταν μιλούσατε για ψίχουλα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα. Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάναμε τη 13η σύνταξη και υποσχεθήκατε ότι θα την διατηρήσετε, αλλά δώσατε τα χρήματα 1 δισ. Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

  1. Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
  2. Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι κάναν προσφυγή.
  3. Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  4. Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
  5. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αντί να απολογηθείτε για την εξαπάτηση με τα αναδρομικά, έρχεστε και πάλι να τους εξαπατήσετε. Δεν ντρέπεστε;», ενώ αναφερόμενος στις εκλογές, αναρωτήθηκε: «Ποιος σας πιστεύει ότι θα πάτε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας;».

Έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει οδηγήσει την χώρα σε μια πρωτοφανή αστάθεια. Και επεσήμανε πως σήμερα ντύθηκε ο πρωθυπουργός ΚΚΕ ενώ έχει κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, νόμο το δίκιο του εργοδότη. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η αύξηση που είχαμε κάνει εμείς στον κατώτατο και στον υποκατώτατο μισθό ήταν πραγματική», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατήργησε το 8ωρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την αιτιολογημένη απόλυση.

«Είπατε ότι δώσατε αύξηση του κατώτατου μισθού όταν ως κυβέρνηση επί Σαμαρά ψηφίσατε νόμο για να πάει ο κατώτατος στα 586 ευρώ.

Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και 27% τον υποκατώτατο, χωρίς να υπάρχει τότε ακρίβεια και πληθωρισμός. Τότε υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και τι κάνατε; Δύο χρόνια τίποτα και μετά αύξηση 9% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώνεται κατά 18% και για τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;

Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, τις κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ φτιάχνοντας μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας».

Και έβαλε στο στόχαστρο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φράση του «παιδιά με παπάκια». Είναι υποτιμητικό να αποκαλείτε «παιδιά» τους ντελιβεράδες είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα οι ντελιβεράδες κι όχι «παιδιά με τα παπάκια» κι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως τους ορίσατε νομοθετικώς.

«Θα επαναφέρουμε τις φιλεργατικές ρυθμίσεις»

«Επί των ημερών μας μειώθηκε η ανεργία 10% και μας λέγατε καταστρέφουμε τη χώρα, τώρα μειώθηκε 5% και πανηγυρίζετε. Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;

Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι επαναφέρουμε όσες φιλεργατικές ρυθμίσεις ξηλώσατε, αλλά θα διευρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τος μισθούς, θα θεσπίσουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανεφέρθηκε στη στεγαστική κρίση και την ακρίβεια:

«Δεν είπατε κουβέντα για την στεγαστική κρίση. Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια.

  1. Όταν από την Κομισιόν σας επισήμαναν το πρόβλημα και από τα 28 δισ. Του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνετε 1,3 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. , στην Ισπανία 1 δισ. Ευρώ.
  2. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρίες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά.
  3. Για αυτό και εξαγγείλαμε την αύξηση των επιδομάτων ώστε 150.000 νοικοκυριά νέων ανθρώπων να έχουν επίδομα ως 350 ευρώ το μήνα αν έχει δύο παιδιά. Και παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει αυτό με το AirBnB.
  4. Τι θα κάνετε με την ακρίβεια; Άλλη μία πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, που απλά την ενσωματώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γιατί δεν την καταργούσατε το Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές».

«Τα υπερκέρδη με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου θέμα για τα υπερκέρδη «με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» και σημείωσε: «Αλλά επειδή κάποια στιγμή κάτι θα αναγκαστείτε να πάρετε, πάτε και δίνετε από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ 300 εκατ. ευρώ, που τα παίρνετε από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ.

Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύο ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Θα απαντήσετε κάτι για αυτά ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015».

Ρώτησε ακόμη αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί: «Θα μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο θεό. 3,8 δις. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ