LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

10|08
2022
06:41

Μαγιορκίνης: Πλέον οι περισσότεροι θάνατοι είναι με covid και όχι από covid

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού θα εισέλθει σε συρρίκνωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης διαπιστώνει μιλώντας στο iEidiseis ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, «η θερινή έξαρση της COVID-19 είναι στην 3η εβδομάδα συρρίκνωσης, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων με SARS-CoV-2 έχει μειωθεί σημαντικά και ταιριάζει με το προφίλ της επιδημίας όπως παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία πριν από 2 μήνες. Συμπίπτει λοιπόν με τις αρχικές προβλέψεις ότι η έξαρση θα είναι σε συρρίκνωση από τα μέσα Ιουλίου και μετά, ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχει μπει σε ύφεση».

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της έξαρσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι μέχρι στιγμής ταιριάζει ικανοποιητικά και με τις προβλέψεις προσομοιώσεων διαμερισματικών μοντέλων SIRS.

Αλλά τι λένε αυτά τα μοντέλα;

«Καταρχάς λένε ότι στην έναρξη της έξαρσης 1 άτομο μόλυνε 5 με 7 άτομα. Επίσης, προέβλεπαν ότι η έξαρση θα έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών αφού έχει μολυνθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού. Τέλος, εκτιμάνε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων, οι οποίοι είναι θετικοί με SARS-CoV-2 σε αυτή την φάση, είναι συγκυριακοί, δηλαδή είναι θάνατοι με COVID-19 και όχι θάνατοι από COVID-19» σημειώνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε σχετική ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε την παρακάτω ανάλυση των τελευταίων στοιχείων από τον ΕΟΔΥ:

«Μερικά στοιχεία για την τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ.

-Η μείωση στις διαγνώσεις συνεχίζεται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα

  1. Παρατηρούμε μείωση στους διασωληνωμένους επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας (δείτε προηγούμενη ανάρτηση για πρόβλεψη διασωληνωμένων με βάση τη δυναμική της έξαρσης στην Πορτογαλία)
  2. Παρατηρούμε ταυτόχρονα και μείωση των καταγεγραμένων θανάτων με COVID-19, η οποία είναι κυρίως συνάρτηση της μείωσης της διασποράς

Με βάση αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η κινητική μίας έξαρσης που ξεκίνησε με Rt πάνω από 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7. Αυτό σημαίνει ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου.

Τα στοιχεία που δείχνει η προσομοίωση και ίσως δεν έχουν αναφερθεί ξανά:

1) Σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια - δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις.

2) Σε αυτή την έξαρση περισσότερο από το 60%-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί (δηλαδή είναι θάνατοι με και όχι από COVID-19).

3) Σε αυτή την έξαρση υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία ΜΕ παρά ΛΟΓΩ COVID-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής.

Στο μέτωπο της θνησιμότητας, ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου).

Παρατηρούμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια). Στην εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ