IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|08
2022
15:23

Έβρος: Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη νησίδα οι 39 πρόσφυγες - Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις

Οι 39 πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή

Αυξάνεται η διεθνής ανησυχία αλλά και οι πολιτικές προεκτάσεις καθώς οι 39 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ένα ακόμη παιδάκι κινδυνεύει.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη το Σάββατο κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, στις 11 Αυγούστου, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εντοπίστηκε σε ελληνικό έδαφος ομάδα μεταναστών.

Από την ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί από διάφορες οργανώσεις, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας, για αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

Σύμφωνα ωστόσο με ανακοινωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της HumanRights360, οι χάρτες του ελληνικού Κτηματολογίου όπως και οι χάρτες της google δείχνουν ότι η νησίδα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

Στην ανακοίνωσή τους μέσω Twitter οι οργανώσεις λένε τα εξής:

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».

Την Παρασκευή, ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel4 φιλοξένησε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση, με βίντεο από τη νησίδα και δηλώσεις των προσφύγων. «Πόσοι άλλοι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιον να τους σώσει;», κατέληγε το ρεπορτάζ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.

«Η ταφή και η σωτήρια παρέμβαση θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, αντί οι αρμόδιοι να κοιτούν ο ένας τον άλλο σαν Πιλάτοι. Μεταξύ άλλων η άφεση ενός ανθρώπου αβοήθητου σε αυτές τις συνθήκες είναι έγκλημα. Αυτό όμως δεν είναι καν το βαρύτερο. Κανένας Έλληνας, κανένας Ευρωπαίος, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να στιγματιστεί από μια τόσο αισχρή αδράνεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει έστω τώρα να παρέμβει άμεσα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

«Είναι [...] απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να τα περάσουν. Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο: -να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ, -να απαιτήσει την άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό, -να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη», σημειώνουν σε κοινή δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά.

«Ο υπουργός κ. Μηταράκης και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους το αίμα παιδιών, προσφύγων και μεταναστών από τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον φράχτη του Έβρου. Έστω και τώρα ας προσπαθήσουν να εξιλεωθούν για τα όσα δεινά έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ψυχές το προηγούμενο διάστημα» επισημαίνει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜΕΡΑ25.

«Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα εργαλειοποίησης των μεταναστών κατά την άποψή μας και από την Τουρκία και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στο καθεστώς του Έβρου με νησίδες που βρίσκονται πότε από τη μια και πότε από την άλλη μεριά των συνόρων. Καταδεικνύεται η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης για τη μη στήριξη των ανθρώπων αυτών και τη μη επίλυση των προβλημάτων τους, ακόμα και των πιο ευάλωτων» είχε σημειώσει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Στο μεταξύ, πάνω από 2.300 είναι οι υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε εκστρατεία που διοργανώνει μέσω της πλατφόρμας change.org η Φραντσέσκα Νάπολι από την Ιταλία, για το ζήτημα. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και να δώσουν στην διερχόμενη ομάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της πρωτοβουλίας, που απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ