LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

18|11
2019
13:08

Ομάδα πρωτοβουλίας 1821: Το νέο βιβλίο για τον αγνοημένο Ήρωα της Ηλείας από τον Γ. Κουρκούτα

Το νέο βιβλίο για τον αγνοημένο Ήρωα της Ηλείας από το Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία Γιώργο Κουρκούτα - Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης και ο άγνωστος αγώνας του - Θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Πύργου

Με πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «Απόλλων» και την ενίσχυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας πραγματοποιήθηκε μία σημαντική έκδοση που προβάλλει την μορφή και την δράση ενός Ηλείου ήρωος του 1821. Πρόκειται για μία μορφή που δεν έχει προβληθεί δεόντως και δεν έχει καταλάβει την κατάλληλη θέση στην Πανελλήνια Ιστορία. Αυτός είναι ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, γόνος ιστορικής οικογένειας του Πύργου Ηλείας, που την πλούσια δράση του για την Ελλάδα επισφράγισε με την ηρωική του θυσία τον Μάιο του 1821 στην ιστορική μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821).

Με την πολύχρονη και ενδελεχή έρευνα και την συγγραφή του καθηγητού και φιλολόγου στο Γυμνάσιο Καράτουλα κ. Γεωργίου Κουρκούτα παρουσιάζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα στοιχεία για τον Χαρ. Βιλαέτη, για την καταγωγή της οικογένειάς του, την πορεία του βίου, την δράση του στα Επτάνησα, αλλά και την συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια για απελευθέρωση του Ελληνισμού, που ξεκίνησε στην Πελοπόννησο τον Μάρτιο του 1821. Μέσα από πλήθος πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, που αφορούν όχι τον βιογραφούμενο ήρωα αλλά και κύρια σημεία της προεπαναστατικής Ηλείας και του Πύργου, το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μία συνοπτική εικόνα της Ιστορίας της Ηλείας στους δύο τελευταίους αιώνες προ της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1821.

Η Φιλική Εταιρεία και η Ηλεία

Ο γεννημένος το 1780 στον Πύργο Χαραλάμπης Βιλαέτης υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνος, όπως και άλλοι δεκάδες Ηλείοι που βρέθηκαν κυρίως στα Επτάνησα (μετά τον διωγμό των Κλεπτών το 1806, κάτι που οδήγησε τον Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, αλλά και τον Βιλαέτη στην Ζάκυνθο και στα εκεί ευρισκόμενα Γαλλικά και Αγγλικά Στρατεύματα, όπου απέκτησαν και την ανάλογη στρατιωτική πείρα). Στο βιβλίο παρουσιάζεται πλήθος αναφορών στην μεγάλη σχέση του με τους άλλους αγωνιστές, με τους οποίους συνυπήρξε στην Ζάκυνθο ή πολέμησε στην Λευκάδα, όπως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στην Φιλική Εταιρεία με την παράθεση δεκάδων ονομάτων από όλες τις πόλεις και τα χωριά της σημερινής γεωγραφικής περιοχής της Ηλείας, όπως προκύπτει μέσα από πλήθος ερευνών εντός και εκτός Ελλάδος από αξιόλογους ιστορικούς συγγραφείς. Στην Φιλική Εταιρεία κορυφαία θέση είχαν οι Ηλείοι αγωνιστές, κάτι που πιστοποιούν και η παρουσία ενός από τους ιδρυτές της, του εξ Ανδριτσαίνης Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, αλλά και το ότι την πρωτοβουλία κηρύξεως στις πόλεις της Ηλείας ανέλαβαν τα μέλη της Φιλικής, όπως ήταν τόσο ο Βιλαέτης στον Πύργο, όσο και ο Γεώργιος Σισίνης, που κήρυξε την Επανάσταση στην Γαστούνη, υψώνοντας μάλιστα ως σημαία το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας.

Χρήσιμο εγχειρίδιο για την Τοπική Ιστορία

Το βιβλίο αυτό για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη προσφέρει απαντήσεις σε πολλές απορίες που συχνά γεννώνται για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την έκρηξη της Επαναστάσεως στην Ηλεία. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η έκδοση μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εγχειρίδιο για την Τοπική Ιστορία. Ένα βιβλίο χρήσιμο για μαθητές και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θέλουν με σαφήνεια να προσεγγίσουν την ιστορική περίοδο του 1821 στο πλαίσιο του μαθήματος της Γενικής και της Τοπικής Ιστορίας.  

Δεν περιορίζεται σε μία απλή βιογραφία του Βιλαέτη, αλλά παρουσιάζει και τα βασικά γεγονότα του 1821 στον χώρο της Ηλείας (ακόμη κι αν δεν εμπλέκεται ο ίδιος ο Βιλαέτης, όπως σε μάχες πέρα από τον χώρο δράσης του), έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πιο πλήρη εικόνα της πορείας της Επαναστάσεως το πρώτο έτος, το 1821, στην Ηλεία. Έτσι το βιβλίο μπορεί να απαντήσει σε απορίες και να προσφέρει πληροφορίες σε όλους.

Το κείμενο συνοδεύει πλήθος εικόνων και φωτογραφιών, που ενισχύουν την ιστορική τεκμηρίωση των πηγών αλλά και προσφέρουν και την φωτογραφική απεικόνιση των γεγονότων και τον τόπων που περιγράφονται στο βιβλίο. Αυτή η κοπιαστική και πολύχρονη προσπάθεια αναζήτησης και συλλογής του ανάλογου υλικού καθιστά άξιο λόγου το τελικό αποτέλεσμα.  Και αυτό το διαπιστώνει ο αναγνώστης και με ένα απλό φυλλομέτρημα του βιβλίου.

Στις 30 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου στην Αποστολική Διακονία Πύργου

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σχετική βιβλιοπαρουσίαση της εκδόσεως στον Πύργο στην Αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Πύργου αλλά και στην Αττική καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηλείας, με στόχο να προβληθεί στο ευρύ κοινό το έργο αυτό.     

Με εισηγήσεις ανθρώπων που μελέτησαν το βιβλίο και γνωρίζουν το ιστορικό πλαίσιο που περιγράφει, οι αναγνώστες εντός και εκτός Ηλείας θα κατανοήσουν την πολυδιάστατη μορφή αυτού του λησμονημένου ήρωα του 1821. Του Χαραλάμπη Βιλαέτη, του ηρωικού οπλαρχηγού του Πύργου και της Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της 30ης Νοεμβρίου στην Αποστολική Διακονία Πύργου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου – Πανεπιστημιακός κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλείος πανεπιστημιακός κ. Αλέξιος Καράμπελας.

Θα προλογίσουν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου – Φιλόλογος και Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ