LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|11
2019
20:44

«Μήνυμα» Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Όποιος μας απειλεί, θα βρει απέναντί του την Ευρώπη

Με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ άνοιξε η αυλαία του 13ου Συνεδρίου του κόμματος - Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης ανάμεσα στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή - «Δεν αρνούμαστε δυσκολίες και ολισθήματα, αλλά δεν θα τα εξισώσουμε με τα εγκλήματα του παρελθόντος» υπογράμμισε ενώπιον 7.000 μελών και στελεχών

Με εκτενείς αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη «σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, με την εναρκτήρια ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, το ιδεολογικό πλαίσιο της παράταξής του και της κυβερνητικής πολιτικής.
 
«Η ανάπτυξη για όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή, την παραγωγή νέου πλούτου, που θα μοιράζεται δίκαια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον 7.000 μελών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν ως σύνεδροι ή παρατηρητές στις τριήμερες εργασίες του «γαλάζιου» Συνεδρίου, που διεξάγεται στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
 
«Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή» είπε ο πρωθυπουργός. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε, συμπλήρωσε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε, τόνισε. Η ΝΔ είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά, όπως συμπλήρωσε, και στη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. «Η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη  δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη» τόνισε. Κατάφερε, έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω, συνέχισε, να το λέω: «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός».



«Δεν αρνούμαστε δυσκολίες και ολισθήματα»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, εξάλλου, ότι η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. «Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια» συνέχισε. «Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος». 

Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό, τόνισε. Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα σε «Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα. Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά».

«Ίσες ευκαιρίες για όλους»

Η ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη.Η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο είναι ότι δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.

Στο ίδιο πνεύμα εξήγησε ότι ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά -την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή ανανέωση. «Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας» ανέφερε.

Κατά τον πρωθυπουργό, δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί, όπως εξήγησε, αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους.

Όπως είπε, ο Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο, ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους.

Αυτό το θεμελιώδες δίπολο -ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας, τόνισε. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο, τόνισε.
Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου, συνέχισε, συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: «Νέα χώρα. Νέο κράτος», δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που, όπως είπε, διαπίστωσε και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη.

«Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης. Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα. Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα».



«Όποιος μας απειλεί, θα βρει απέναντι του την Ευρώπη»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων, επεσήμανε ότι «στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό». «Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» υπογράμμισε.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. «Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα».

Στο σημείο αυτό μάλιστα σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό, προσέθεσε, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα.

 
 
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ