LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|06
2020
09:14

Διπλωματική αντεπίθεση - "ασπίδα" στις προκλήσεις της Άγκυρας - Στην Αθήνα για την ΑΟΖ ο ιταλός ΥΠΕΞ

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, η κυβέρνηση διέλυσε τα σύννεφα που πήγαν να δημιουργηθούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τον τουρισμό, προκειμένου οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στο θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο που "καίει" αυτή την στιγμή την χώρα μας.

Ο Χάρης Θεοχάρης έβαλε στην "μαύρη λίστα" λόγω της πανδημίας, μόνο ορισμένα από τα αεροδρόμια της Ιταλία αφήνοντας κάποια ελεύθερα προκειμένου από τις 15 Ιουνίου να μπορούν οι επισκέπτες από την γειτονική χώρα να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Μία κίνηση που έσβησε τις "φωτιές" που είχαν προ ημερών ανάψει.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Λουίτζι Ντι Μάιο την Τρίτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Μία υπόθεση που εκκρεμεί ουσιαστικά από το 1977 και η κυβέρνηση θέλει να την θέσει σε πλήρη εφαρμογή.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις από την συνάντηση μεταξύ των δύο ομολόγων. "Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Στις 9 του μηνός θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής.

Μετά την ΑΟΖ με την Ιταλία σειρά παίρνει η Αίγυπτος

Επόμενος διπλωματικός στόχος της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μία κίνηση που έχει καθυστερήσει και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να γίνει πράξη ως απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Νίκος Δένδιας που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις επαφές που θα έχει στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου, θα μεταβεί την επόμενη μέρα στο Κάιρο και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη, αλλά και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την οριοθέτηση ΑΟΖ τόσο στην Μεσόγειο όσο και το Ιόνιο. "Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας".

Διεθνοποίηση αλλά και μηνύματα στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί την διεθνοποίηση του ζητήματος με την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πάρουν μέτρα απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Το θέμα αναμένεται να το θέσει και στην Σύνοδο Κορυφής, ενώ ήδη αποστάσεις από την τακτική Ερντογάν έχουν πάρει τόσο οι ΗΠΑ όσο και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ. "Δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι πολύ θετική και η δήλωση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, του State Department πριν από δύο ημέρες. Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων" τόνισε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις τόσο στο Έβρο όσο και το Αιγαίο. Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που ήταν τις προηγούμενες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα τόνισε μιλώντας στο "πρωτο θέμα". "Λύσεις υπάρχουν. Για τις δράσεις υπάρχουν αντιδράσεις και υπάρχουν και αντί-αντιδράσεις στο πλαίσιο της εξέτασης ενός πολεμικού παιγνίου σε όλα τα επίπεδα". Στο πεντάγωνο έχουν ήδη εκπονηθεί επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πρόκληση υπάρξει από την Τουρκία.

Πηγή: TheToc.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών