LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

19|12
2020
11:54

Η επανάσταση του 5G και ο μαθητής της Πεύκης

Του Μιχάλη Κατρίνη

‘’Πότε άραγε θα έρθει το 5G στο χωριό για να κάνω και εγώ βιντεοκλήση υψηλής ευκρίνειας με τους φίλους μου’’ θα αναρωτιόταν ο μαθητής Δημοτικού στην Πεύκη Ηλείας, αν διάβαζε την πανηγυρική είδηση της πρώτης βιντεοκλήσης 5G μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη- Κυριάκου Πιερακάκη, με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πως είναι δυνατόν να έκανε ο πρωθυπουργός την πρώτη κλήση μέσω δικτύου 5G, όταν οι σχετικές συχνότητες εκχωρήθηκαν στην εταιρία μόλις μία ημέρα πριν και αν πρόλαβαν οι εταιρίες να κάνουν τη σχετική διοικητική και τεχνική διαδικασία σε τόσο λίγες ώρες, ώστε να κάνουν και εγκαίνια. Ή μήπως είναι απλά πιστοί μιμητές εκείνων που εγκαινίασαν σταθμούς Μέτρο με μουσαμάδες; 

Η Πεύκη έγινε γνωστή από την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου της να εξασφαλίσει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση στα παιδιά του χωριού από το δίκτυο του καφενείου του, λοιδωρούμενος-με χειρουργικό τρόπο-από το Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας. Δε λύγισε και τα κατάφερε.

 Ως δια μαγείας-και μετά την κατακραυγή-όλοι οι μαθητές που μένουν στην Πεύκη προμηθεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες tablet και ασύρματες συνδέσεις. Και ο άγιος…φοβέρα θέλει, τελικά.

Μόλις πριν 2 ημέρες, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας έφεραν διάταξη στη Βουλή με την οποία ξεκινά τη διαδικασία επιδότησης tablet σε μαθητές που είναι παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, διαδικασία που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει στο να παραλάβουν τα tablet οι μαθητές πριν τελειώσει η σχολική χρονιά.

Μόνο στο δήμο Πύργου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αρχής και σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις των σχολείων, εντοπίστηκαν 500 μαθητές όλων των βαθμίδων που δεν έχουν Η/Υ στο σπίτι τους. Φανταστείτε τι γίνεται πανελλαδικά και την έκταση του προβλήματος, το οποίο βιώνουν χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους και γνωρίζουν καλαά οι καθηγητές. Ας τους ρωτήσουν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν περισσότερο. Ήδη, άργησαν 9 μήνες.

Η Πεύκη είναι ένα από τα πολλά χωριά της Ελλάδας όπου οι μαθητές δεν έχουν είτε ικανοποιητική σύνδεση διαδικτύου ή τον απαραίτητο εξοπλισμό (Η/Υ ή tablet) για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα εξ’αποστάσεως ή απλά να ‘’σερφάρουν’’ στο δίκτυο, κρυφά από τον κ. Πιερρακάκη ο οποίος προειδοποίησε για ‘’κρασάρισμα’’ του δικτύου λόγω chat και messenger στην Ελλάδα του 2020.

Η πρόσφατη δημοπρασία 5G, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε διθυραμβικό κλίμα, απέφερε στο δημόσιο τα λιγότερα-αναλογικά-έσοδα σε σχέση με ανάλογη διαδικασία σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Ζητούμενο παραμένει η βέλτιστη αξιοποίηση των 92 εκατ. ευρώ, ειδικά όταν τον πρώτο λόγο στο ‘’Ταμείο Φαιστός’’ εικάζεται ότι θα έχει κορυφαίος-μέχρι πρόσφατα-κρατικός λειτουργός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος σχεδίασε και το πρόγραμμα. Ασυμβίβαστο; Προφανέστατα. Ρωτήσαμε σχετικά, ως Κίνημα Αλλαγής και θα επανέλθουμε.

Όπως ασυμβίβαστο αποτελεί και για κορυφαίο κρατικό λειτουργό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρόσφατη ανάληψη της θέσης του διευθυντή δημοσίων έργων σε μία από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Παραγράφεται λόγω ‘’ηθικού πλεονεκτήματος’’; Προφανέστατα, όχι.

Τι κάνουν, άραγε, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα; Χρεώνουν υπερβολικά τη χρήση δεδομένων με ανεπαρκείς ταχύτητες, για ένα δίκτυο που σέρνεται, παθαίνει βλάβες και πέφτει συχνά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δύο σχετικές εκθέσεις της εταιρίας Rewheel (η πρώτη για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού) οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν 60% παραπάνω από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τη χρήση MB, κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη, ενώ μια σειρά άλλων χρεώσεων αποβαίνουν εις βάρος όσων μένουν στην Ελλάδα και κάνουν χρήση του δικτύου.

Οι υποδομές δεν έχουν βελτιωθεί, τη στιγμή που η πρόοδος της τεχνολογίας είναι τέτοια που επιτρέπει την εκθετική βελτίωση των υποδομών με χαμηλότερο κόστος, με τις μέγιστες ταχύτητες να διπλασιάζονται κάθε 1-2 χρόνια. Στις άλλες χώρες, όχι στην Ελλάδα, αφού ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ασχολείται με την οργάνωση του εμβολιασμού, σύμφωνα και με την τοποθέτησή του στην πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η ανάπτυξη του δικτύου 5G (10 φορές ταχύτερο από το 4G) θα απαιτήσει αρκετά χρόνια, πύκνωση των κεραιοσυστημάτων και επενδύσεις αρκετών εκατομμύριων ευρώ. Ελπίζω η εκτίμηση της κυβέρνησης για κάλυψη του 60% της χώρας εντός τριετίας να μην αποτελεί μία από τις συνήθεις κυβερνητικές εκτιμήσεις που αναθεωρούνται και αναιρούνται…με ταχύτητα 5G.

Δεν ξέρω πόσο χρονών θα είναι ο μαθητής στην Πεύκη ή αν θα λέγεται Κυριάκος ο πρωθυπουργός, όταν φτάσει το δίκτυο 5G στην Πεύκη, σίγουρα όμως θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το χωριό, την Ηλεία και τη χώρα. Ελπίζω να μην αργήσει, όσο φοβούνται και εκτιμούν οι ειδήμονες των τηλεπικοινωνιών, όσοι τουλάχιστον σπάνε το ‘’πέπλο της σιωπής’’.

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο μαθητής από την Πεύκη θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να μπαίνει στο Tik Tok, το Facebook και το Instagram, τις ώρες που θα επιλέξει να ψυχαγωγηθεί, ελπίζω, εκτός των ωρών διδασκαλίας. Εκτός και αν οι εταιρίες ξυπνήσουν ή ‘’αφυπνιστούν’’ αυτοί που τους εποπτεύουν. Ή εκτός, αν καθαρίσει και πάλι ο πρόεδρος του χωριού.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών