LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

10|06
2021
05:03

Πύργος: Μαζική συμμετοχή στην απεργία κόντρα στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Συνολικά 17 πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία της Ηλείας, συμμετέχουν στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων της Ηλείας για να απευθύνουν κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση κόντρα στο ανττεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, στις 10.30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, ο γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας Ανδρέας Ασημακόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι “… καλούμε όλους τους πολίτες της Ηλείας οι οποίοι έχουν δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο εξαιτίας των εργασιακών αλλά και για άλλα θέματα που έχουν προκύψει, όπως για παράδειγμα ο δρόμος, τα νοσοκομεία κ.α. Θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία να δώσει η Ηλεία μία απάντηση με αφορμή αυτή την απεργία. Πηγαίνοντας στο δια ταύτα, ότι δεν πρόλαβαν να περάσουν τον καιρό των μνημονίων, θέλουν να του περάσουν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός εργασίας κατέθεσαν στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, για τα εργασιακά που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και για τους εαυτούς μας αλλά και για τις επόμενες γενεές. Θα αναρωτηθεί κάποιος τι σχέση έχει το δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι το 2010 με την αύξηση του ωραρίου που έχει ο ιδιωτικός τομέας ακολούθησε η δική μας αύξηση του ωραρίου σε 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5. Η κυβέρνηση και γενικά οι κυβερνήσεις για να περάσουν οτιδήποτε εργατικό, προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις των οργανωμένων σωματείων- εργατικών κέντρων. Αυτό που κάνουν είναι για αυτούς φυσιολογικό, το να τα βάλουν με το συνδικαλιστικό κίνημα. Όμως δεν θα κάψουν τις αντιδράσεις μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε».

Ο κ. Γαρύφαλλος τόνισε στην τοποθέτησή του ότι “… η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο που είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με το οποίο η ηγεσία του υπουργείου εργασίας και η κυβέρνηση επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει από τα μνημόνια. Καταρχήν καταργεί το οκτάωρο και επιβάλλει 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα δηλαδή 10 ώρες την ημέρα, μέσω ατομικής σύμβασης. Η κυβέρνηση κτυπά την ραχοκοκαλιά του εργασιακού με την εμβληματική κατάκτηση του 8ωρου που ισχύει στη χώρα μας εδώ και 101 χρόνια, Για τις δύο επιπλέον ώρες οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται ούτε θα προστατεύονται από καμία συλλογική σύμβαση εργασίας. Θα λαμβάνουν δήθεν από την επιχείρηση μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Προβλέπει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας ενώ καταργεί βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Προκειμένου να φιμώσει τα αγωνιστικά συνδικάτα και να τα βάλεις στο γύψο καταργούν επίσης έναν φιλεργατικό νόμο τον 1264/82 απαγορεύοντας ουσιαστικά την απεργία. Πέραν από το προσωπικό ασφαλείας καθιερώνουν το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης εργασίας σε ποσοστό 33,3% νομιμοποιούν δηλαδή την απεργοσπασία και προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους και μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνουν τις απολύσεις αφού ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο εάν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Ολοκληρώνουν το έγκλημα του εργασιακού διαλύοντας ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απομακρύνοντας το από την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας με την μετατροπή του σε δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή».

Ο κ. Κατσίμπελης από την πλευρά του ανέφερε ότι “… η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας προωθούν προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Σ.Ε.Β. και της εργοδοσίας, που σαρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων».

Ο κ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι “… ο σύλλογος συμμετέχει στην απεργία και καλεί το σύνολο των εργαζομένων να δηλώσουν το δυναμικό τους παρόν. Πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της ώστε να περιορίσει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό θα μας βρει όλους απέναντι. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά για αύριο (σ.σ. σήμερα) έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προετοιμασία και ένας μεγάλος συντονισμός με σωματεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Θεωρούμε ότι η απάντηση που θα δώσουν οι εργαζόμενοι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Τέλος ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι “… στο πλαίσιο της αυριανής κινητοποίησης για τα εργασιακά, πρέπει όλοι να συστρατευτούμε απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, που επιθυμεί να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την αρχή όταν κυκλοφόρησε το τι ακριβώς μας περιμένει, όλοι οι εργαζόμενοι δηλώσαμε αγωνιστικό παρόν και ειδικά οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί του νομού Ηλείας όπου έχουμε «φάει στο πετσί μας» την υποβάθμιση και την υποστελέχωση και την υπανάπτυξη που έχουμε στις νοσηλευτικές μας δομές, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχουμε στον χώρο της εργασίας περαιτέρω υποβάθμιση. Στηρίζουμε το αγωνιστικό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ. Τα εργατικά σωματεία είμαστε εδώ και δηλώνουμε αγωνιστικό παρόν στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν θα περάσει. Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε εργαζόμενο και δεν μπορούμε να έχουμε εξαθλίωση των εργαζομένων. Δεν μπορεί ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου να υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση».

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ